Followers

19 Ogos 2013

Carta Pergerakan bayi



Assalamualaikum..

Fuh.. penat. Baru lepas settlekan kerja sesikit. This weeks, berhabisan lah aku menghabiskan kerja-kerja yang ada. Jap lagi nak sambung buat OT, rajin kan. (rajin lar sangett, kenen!) Ekceli nak tambah 6 jam lagi nak ot, tu dah cam azab nak tunggu enam jeham nye yerr. Kesian suami ku kena tunggu isterinya ni buat kerja. Aku rasa bersyukur sesangat jugek dapat suami yang banyak bersabar dari segi menunggu ni. Yaaa.. tunggu! Kalo aku, gerenti aku ni kurang penyabar bab2 menunggu. Relationship aku dengan suami ni pun, lebih banyak pengorbanan yang menuju kepada perkataan ‘tunggu’ tu. kalo aku story pasal tu, panjang lah pulok kan.. nanti2 lah aku cerita kalo yang itu keyhhh..

Kali ni, aku mau cerita pasal rekod merekod pergerakkan baby.. ekceli, mula2 dulu masa 28weeks/7months nurse dah suruh start kasi tick tick “/” dekat buku pink. Memula tu, agak malas2 la jugek. Dan sangat konfius mau tick time yang tendangan begini ke, tumbukkan begini ke, geselan begini ke,. Baby first la kan. Semua benda kecik jadi blur berterusan.

Tapi nurse gitau masa tu,

“puan tick bila masa tendangan kuat dan kira tendangan seterusnya slepas 10 minit”

=.=”

Sekarang ni, baby bump dah 34 weeks. Alhamdulillah. Lagi 6 weeks ketemu, kalo kuar awal 2 minggu pon “ibu on je nak”..heee.. tapi, 34 weeks ni, baby dah start kurang2 gerak. Orang kata ruangan dah sempit, tu yang kurang2.. Still cukup 10 gerakkan, Cuma lambat sikit laa nak cukupkan.. itupon kalo aku terlelap ketika tengahari kat ghumah, confrm tick nya akan ke jam 6-7..hehe.. ekceli, baby aktif bila malam, sebab malam kalo aku tengah baring2 tu la dia aktif.. kalo aku duduk or tengah jalan, baby lagi kerap mengeras jek..hee.

Risau la jugek kalo tak cukup seploh, kenalah aku check in spital.hee. tapi awal sangat kalo 34 weeks tu, ye dak..?

Ada yang tegur, perut aku dah jatuh, means macam mau dekat due sudahhh.. aku pon baru terperasan bila ku tatap cermin lama2 sambil posing tayang perut, dengan pusat menonjol.haha. dorang bilang, tu tanda2 tak lama lagi. Ehh ye ke. Kalo baby nak kuar cepat pon boleh je, Cuma tunggu dua minggu or 3 minggu lagi ya baby..hehehe..


Kawan skolah aku, baru jek bersalin. Aku pulok excited tengok baby dia. Suami ada tengokkan gambar baby kawan office dia.. adusssss,, comel gilossss jugek. Macam tak sabar nak jumpa baby sendirik pulak.. cam gelojoh pulok aku ketika itu..haha.. paling dahsat, aku angkat tangan suamiku, dan ku letak jemari dia kat atas perut dan suruh suami cakap kat baby cenggini “baby,cepatlah keluar”.. mehehmehehmeheh.. bila ku fikirkan, masha ALLAH emma ni terus bawa bertenang “berasabarlah wahai emma lepasni, berubah 100% kehidupan ko emma, bye2 kehidupan bujangan sama si suami”..
 



Begini la rupa ke-‘tick’-kan ku. Agak cemolot jugek la. Yaaa,, ni tick main hafal jek. Means, malas mau jalan ambik buku, so hafal sudah brapa kali baby kicking..muehehe.. yaaa laaaa, berat naw nak bangun. Tu pon banyak yang termiss. Maklumlah, penyanyok datang tanpa di sedari..kah kah kah..

Ok lah. Sudah terlama aku lepak sini termasuk lepak bilik termenung. Mau sambung kerja. Besok2 kerja menghadap baby jek laaa..hee.




Terima Kasih

Tiada ulasan:

© ✿EmmA Nyiu✿ | Design By MaiGraphikDesign