Followers

01 Ogos 2013

Barang-barang keperluan si ibu yang bersalin dan si bayi yang baru lahir





Assalamualaikum..



Bila dah 31 weeks ni, I dah mula rasa macam cepatnya masa berlalu. Before ni, I tak banyak prepare lagi barang baby. Beli pon just baju2 jek, itu pon cam terlebih beli. Fikir2 macam ehh kang baby cepat membesar pastu tak sempat pon pakai kan untuk my baby. Kan kan.. hubby la yang slalu control wife dia ni bila shopping barang baby.



Sbelom ni, I relaks jek tak nak complete kan barang baby.hehe. tapi bila nurse tegur katernya “puan dah boleh lengkapkan barang baby puan dah ni”.. maklumlah anak first masih blur2.. so, bermulalah meng-gugel gugelkan diri dan membaca info2 baby. So, tau la sikit2 mana yang penting mana yang tak. (dah macam buat listing masa nak tawen dulu.hehe..) Lagipon kakak2 I kat kampung tu pon, deme pon tak completekan barang baby pon dulu.hee. lebih kepada yang penting2 jek kot.



ekceli I tak berani nak amek risiko. Kenalah beli jugek yang nampak cam tak penting tapi sebonanya penting bile I fikir2kan.hik hik. Cuma……. Kalo I ajak hubby beli barang baby, mesti tersekat sekat, pepaham ler you all, hubby akan membontot I ke hulu ke hilir pilih barang baby then “yang, ini penting ke? Untuk apa? kenapa? Kalo tak payah?” herher herrrrr..grrr. kalo I tak suruh follow kang, kecik ati pulok hubby I tu hah.hehe. ada satu hari tu, hubby tak join I, dia nak tunggu kat kreta jek. Dalam hati “fuhhhhhhh, selamat, bleh I sopping sakan untuk si baby”haha..



tapi, lepas ni kan. I kena jugek bawak hubby, sebab yang tak complete macam katil baby, stroller and etc sume memahal..bleh arr hubby yang tulun bayarkan.hew hew hew..

Untuk Ibu
1) Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
2) Kad Pengenalan
3) Telefon Bimbit
4) Baju/Blouses -5
5) Stokin - 2
6) Kain Batik -3
7) Baju/Seluar Dalam - 5
8) Skaf Kepala/Ki - 2
9) Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
10) Majalah/Buku
11) Tuala Mandi
12) Maternity Pad/Pad Biasa - 1 pek
13) Tuala Muka - 1
14) Selipar -1
15) Kamera
16) Air/Minyak Selusuh
17) Minyak Angin
18) Air Zam Zam
19) Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks, Buah Kurma, Biskut, Roti)
20) Termos Air Panas
21) Bag Plastik
22) Baju Sejuk (Sweater) -1
23) Sikat -1
24) Breast Pad - 4
25) Nursing Bra - 4

Untuk Bayi
1) Baby Diapers - 6
2) Baju - 3
3) Minyak Telon - 1
4) Baby Wipes/Wet Tissue
5) Tuala Mandi - 1
6) Stokin/Sarung Tangan Bayi - 4
7) Peralatan Mandi
8) Selimut/Bedung - 3
9) Barut - 5
10) Topi – 1

Keperluan Berpantang - Berpantang (Untuk Ibu) 
1) Jamu/Set Lepas Bersalin
2) Stokin
3) Baju Sejuk
4) Tungku beli RM45 kat area bangi
5) Selimut
6) Selipar
7) Buku/Majalah
8) Kain Batik – pinjam kat mak je
9) Bengkung/Barut – beli kat rm29 kalo tak silap
10) Maternity Pad/Pad Biasa
11) Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
12) Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah)
13) Minyak Angin/Urut
14) Makanan/Minuman (Air Masak, Susu, Buah-buahan Segar, Ribena, Prune, Biskut, Roti)

Baby Gear - Baby Gear
1) Baju- Lengan Pendek - 8
2) Baju- Lengan Panjang - 6
3) Romper – terlebih beli la pulok..huhu
4) Seluar- Pendek - 8
5) Seluar- Panjang - 6
6) Sarung Tangan – terlebih beli banyak sebab murah.
7) Sarung kaki – pon beli banyak.
8) Baby Bip - 2
9) Sapu Tangan – ni pon banyak, bleh la lap2 muka dia nanti elak kurap susu.
10) Barut - 13
11) Topi
12) Kasut baby
13) Baju dan seluar lubang2 pendek - 2

Diapering
1) Napkin - 1 pek
2) Lampin Pakai Buang - 2 pek nak beli mummy poko ke pet pet?
3) Diaper Wipes - 2 pek (dua baling yang pek tak beli lagi)
4) Safety Pin
5) Changing Mat
6) Nappy Liner
7) Berus Lampin
8) Baldi Untuk Napkin – baldi banyak kat ghumah
9) Beg Untuk Diapers
10) Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi (jenama fiffy)

Baby Care & Grooming
1) Bedak Bayi (yg kecik2 jek yg besar belom)
2) Losyen Bayi
3) Minyak Bayi (Baby Oil)
4) Tisu
5) Sikat
6) Putik Kapas (Cotton Bud)
7) Pengepit Kuku (Nail Clipper)
8) Nasal Aspirator (untuk selsema)
9) Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh -(biasa dibekal oleh pihak hospital)
10) Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)
11) Termometer
12) Vicks – I beli balsam vicks utk baby.kaler pink yaww
13) Minyak Telon
14) Syringe for Medicine
15) Cotton Balls

Nursering
1) Selimut
2) Bedding set
3) Play Pen / Katil Bayi
4) Mainan untuk Play Pen / Katil
5) Kelambu
6) Bakul Baju Kotor
7) Bakul Baby (Simpan Baby Gear)
8) Bakul Baby (Simpan Baby Care)

Feeding 
1) Botol saiz S – 2 (baru beli 1 yg besar satu yang kecik, kira nak beli lagi yg kecik)beli baby kiko and jenama anakku
2) Puting Botol Susu – 2 (lengkap BPA free utk 0+, 3+ n 6+ semua sepasang)
3) Bottle Sterilizer
4) Berus Pembersih Botol
5) Penyepit Botol
6) Sterilising Tablet
7) Nipple Cream
8) Nursing Pad Washable – 2 (beli sikit je 1 pek ada yg kata tak selesa, try beli sikit)
9) Nursing Pad Disposal - 1 kotak
10) Breast Pump (tak beli lagi tapi ibu2 slalu beli jenama medela)
11) Nursing Pillow
12) Nursing Bra
13) Termos

Travelling
1) Beg Bayi
2) Baby Warmer for Bottle (Tak perlu jika BreastFeed)
3) MILK Casing tingkat2 (Tak perlu jika BreastFeed)
4) Infant Carrier (rasanya tak perlu kot, sebab I pegang je nanti)

Bathing
1) Tuala
2) Besen Mandi
3) Syampu
4) Sabun Mandi
5) Span
6) Gayung

Extra 
1) Penyangkut Baju Berklip
2) Permainan Bermuzik
3) Bumbo Seat
4) Baby Gym – beli masa dia dah 4-5months
5) Stroller / Jogger – jenama halford
6) Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
7) Car seat
8) Album
9) Baby Sling – dah beli stroller. Rasa macam dah tak perlu
10) Nursing Cover – nampak kat kedai guna shawl. I rasa nak jahit sendirik.jimat
11) Nursing Clothes / Wear

Terima Kasih

2 ulasan:

MamaOnneeHumayraa berkata...

hai, assalamualaikum ibu2 dan bakal ibu...kalo belum tau nk pilih set bersalin yg mn best, boleh try set bersalin moden shaklee...

~boleh ambik walaupon bby ada jaundis atau g6pd...bila bby ada 2 nih, mommies tak bleh ambik jamu kan..
~ luka bersalin samada secara ceaser atau normal, cepat baik..
~ blh kurngkn sembelit
~ bntu banyakkan susu ibu jugak , inshaAllah

memang terbukti drp testimoni momies yg dh guna set bersalin shaklee...

boleh singgah blog ni, jika nak survey...
www.vitaminhouz.com

Nora berkata...

Iklan : As salam. Puan admin boleh tlg siarkan iklan ni tak. Terima kasih.

~~ Kami membekalkan keperluan ibu yang bakal melahirkan dan juga bayi (HOME MADE) dengan harga yang berpatutan.

~~Tilam kekabu,bengkung ibu,bedung bayi, barut bayi, nursing pillow, set comforter bayi, travel mat/alas stroller dsb..

~~Pm/sms/w.app : 0177424833(Nora)
~~Like n share our page :
Tilam Kekabu Murah UMMI

© ✿EmmA Nyiu✿ | Design By MaiGraphikDesign