Followers

16 Disember 2014

cerita ceritun si anak

Assalamualaikum.

Hopefully hari ni mata steady je k. jangan duk senyap, tup tup tidoq hentuk hentuk. Risau pulak aku, malam tadi, fiyyaz meragam je. Mood kurang baik. Demam tak jugak, lapar tak jugak, entahlah kenapa. Masuk rumah baru kot, tu yang dia buat perangai. Kan? Harap2 hari ni fiyyaz dah ok mood dia.. dari kul 6pm dia merengek, kul 10pm baru aku paksa dia tidoq..memang nanges la kat buai. Nak buat camne, dah jatuh sana sini sebab mamai lawan mata ngantok.

Time dia dok meragam, buat susu untuk dia dua tiga kali, pegi urut perut dia, pegi hangkut dia sana sini, pasang tv channel bbtv dengan sound besaq, bagi mamam dia, baring sebelah dia, itu ini semua tak jalannnn, pastu dia nak bukak sluaq dia. Aku pond ok bukak la, pastu dia try bukak pampers dia, aku bukak jugak time tu. tapi still jugak meragam. Pastu aku tukaq pampers baru.. entah apa la yang dia meragam sangat tu. penah jugak terjadi sebelum ni, tapi tu masa dia baby lagi, masa tu aku syak dia sakit perut macam kembung perut gitu. Kali ni, ntah susah nak habaq. Kalo dia pandai nak habaq, dah lama dia jerit jerit gitau sakit kat mana mana, ye dak?

So, malam tadi, memang mencabar la jugak layan dia.. sampaikan aku nak suruh hasbeng bawak fiyyaz pegi luar jenjalan, padahal kat luaq dah gelap gelitaaa.. wawawaaa.. macam dia nak bermanja pon ada jugak laa. Harap harap si anak dah okey mood dia, subuh tadi pon masih merengek jugak..

Kenkadang aku rasa suami pengasuh Fiyyaz sangat caring pasal kiterang satu family ni. Pernah skali tu, aku hasbeng ngan Fiyyaz baru lepas shopping barang dapur, then hujan lebat, dia cam marah kiterang sebab hujan hujan pon kluaq, (haha, walhal hujan baru turun time sampai rumah).. banyak lagi dia sangat prihatin kat kiterang, rasa terhutang budi juga sebenarnya, hanya Allah yang mampu balas jasa mereka, nak balas tak termampu, hanya mampu sikit2 je.. biasalahkan, dia dah anggap kite cam kluarga sendiri, tu yang tegur kalo ada yang tak kena.. hargailah dan mereka seperti keluarga kita sendiri jugak. :) 


Aku share gambar dak Fiyyaz, aku selitkan cerita setiap gambaq k..

 gambar ni masa nak on the way ke Johor. Saje bawak ipar pegi JB, sebab kbetulan dia jaga Fiyyaz sebulan masa Fiyyaz HFMD oktober lepas.. Fiyyaz paling suka jenjalan. Ayah dia gelar dia dengan gelaran *Raja Jalan*.haha

 Tak sah kalo tak terhentuk sana sini kepala dia ni. hero la katakan. yang ni, dia kena kat restoran kat The Mines, meragam merengek nak mintak lepas time aku dukung, pastu, terhentuk bucu meja tang kening dia, berapa cm je lagi nak kena mata, nauzubillah. tu la, staring sangat...


 yang ni masa bawak dia pegi sunway Pyramid.. haha, sewa kreta tecik tomei ni, alih2 dia nak jadi mekanik pulak kat dalam tu, siap berdiri, bertenggek kat pintu, menari. dasattt, last2 hantar semula, bayo pon mahal nak sewa ni. T.T

 if nak bawak dia makan kat luaq, restoran ke kedai makan ke, susah benaw nak duduk diam2 dalam baby chair. asyik nak berdiri je,, kenkadang tu terpaksa ikat guna tali kat baby chair.haha, kenkadang ada baby chair yang nazak dah, memang sah2 terlepas. adeh..

last picture, ni operasi menyepah hanger. senyap2 je kat luaq, rupanya dia sembunyi kat bilik buat sepah.. hobi budak kecik la kan, suka menyepah. kat ruang tamu dia sangat suka sepah, now, dah pindah umah, kat ruang tamu semua dah takde buku buku, ke kat meja tv dah takde isi dah.haha kosong habis, kalo tak, si kenit tu akan sepahkan, sampai la dia puas, the dia tinggalkan bersepah gitu. Nampak handbag ibu ke, beg ayah ke, memang dia korek habis habisan apa yang ada dalam beg, dompet yang berisi duit tu, semua termuntah, bersepah duit ayah Rm50 san sini, singgit singgit tak main ahh kan ayash.kah3. handbeg ibu, paling suka dia buat onar, sampai ofis bila nak bukan handbag, memacam ada isi dalam tu, pernah nampak betri, biskut, mainan dalam handbag tu. haha T.T..

Terima Kasih

15 Disember 2014

Cerita campur campur

Assalamualaikum.

Fuh! Ke sana kemari aku ngan asben gi kejar ofis bawah rumah sewa aku tu, tup tup tak bukak. Ape hal la pulak tutup time aku nak hantar kunci rumah lama.. time aku tak de urusan memanjang je bukak. Sabaq emma sabaq. Aku risau jugak depa marah aku sebab lewat pulangkan kunci rumah lama, siap dah atur ayat nak jawab apa kalo derang dok marah kat aku nanti. Seb baik masa hantar kunci kat ibu pejabat dia tadik, takde bebel or marah. So, blah cecepat lepas serah kunci ngan isi borang keluar rumah.

Memandangkan, next week kami akan terima tetamu, so, aku tengah dok kemas rumah yang tak settle lagi. Yang kat bilik tetamu tu la aku dok longgok kain kain bak banjaran kroker. Tu pon sebab aku main hangkut kain masa pindah haritu, yang lipat semua dah kucar kacir, alamatnya kena lipat semula, kemas kemas!

Bab peti ais aku yang selalu rosak tu, ingatkan takde waranti dah, sebab slalu kan time kita beli barangmesti nak bayo plus plus year warranty. Rasa cam tak tambah tahun, bila dah call kedai tempat beli tu, kata ada lagi waranti, cecepat suruh depa deal ngan Hitachi. Slagi free ni, claim je la. Kalo panggil tukang repair alamatnya kena kluaq duit sratus dua..adehh..

Aku tak tahu la, kenapa mata asyik ngantuk aje start dari pindah rumah haritu. Tidur malam ok je, maybe sebab letih otak dok pikiaq ngan dok letih badan badan sakit sakit lenguh lenguh.

Sabtu lepas, aku, suami dan fiyyaz pegi tengok LAMPU Putrajaya. Haha, kemain berhujan bertiga. Nasib la hujan lebat kejap je, lepas tu cuma hujan renyai. Kira basah jugak la walaupon guna payung. Giler ramai manusia masa tu. dah la perasmian lambat nak mula, meragam la si anak. Masa nak tunggu perasmian t upon 10 minit 20 minit boleh ler Fiyyaz relaks je, tapi bila dah bosan dok tunggu kat situ, mula lah merengek rengek. Semua dok tengok fiyyaz dah berkungfu dengan aku. Adeh. Terpaksalah bawak dia pusing pusing before lampu mula kat istana kehakiman. Settle je, terus cecepat balik. Nasib baik si anak tak demam, aleh aleh si ayah pulak yang selsema skang.hehe.


Aku pon tak tahu, cerita aku dah bercampur campur macam ABC, takpe. Baca je.hehe. nah gambar ibu dan anak :)






Terima Kasih

12 Disember 2014

Pindah Rumah

Assalamualaikum.

Tetiba teringat kat budak cinonet yang tengah duk ngan Mak Su (Pengasuh Fiyyaz). Kalo balik keja petang karang, gerenti aku busy kat dapur,. Mula lah dak cinonet tu cari ibu dia, then merengek *maaaaaa, maaamaaaa, maaa* (panggil mama, tapi aku bahaskan ibu, sokeyy my ayash). Pelik nya, ayah dok depan mata, idok pula dia nak.. pepaham la, dak cinonet tu agak manja ngan aku..

Ramai orang dok kata, my ayash sangat manja & ibu ayah dia terlalu manjakan my ayash. Sokeyy, depa nak kata apa. memang pon, kenyataan nye. Ayah dia kurang la sikit, ibu dia je over kemain, teramat memanjakan ayash. Tak pe, pasni ibu try kurangkan. Sbelom ni, my ayash tak faham lagi kalo nak marah dia, siap gelak gelak senyum manis kemain. *terus hilang rasa nak marah*. Tapi, skarang, bila nak marah dia, terus buat mimik muka kesian, pastu nangis. Kemain manja.

Awal pagi, masa nak hantar dia kat mak su, dia mesti nangis kejap. Sebab dia tahu nak kena tinggal sehari suntuk kat rumah mak tok. Kenkadang tu, rasa macam sebak semacam je, bila nak hantar. Kang resign kang, susah plak.

Bila dua dua kerja, anak kejap je ngan kita. Tu pon dia akan tidur around 10.00pm.. tupon aku dah delay lewat dah, sebab rasa tak puas ngan dia. Tapi, my ayash akan berjaga dalam kul 2am. So, aku akan on tv (pevret channel), bawak lepak ruang tamu. My ayash tidur buai, kalo dah berjaga, lewat sikit nak lelap balik. Kenkadang, aku biar aje dia main kat luar, sambil aku baring kat tepi dia *terlalap jugak, sebab letih*. Masa dia dah nak lelap and puas dah main baru dia akan pegi tempat ibu dia, nak tidur. Baru aku buai sampai dia lelap. Bila dah tak larat nak angkat dia ke bilik, makanya lelap la kami berdua kat ruang tamu.hehehe. cenggitu je kejadiannya tiap pagi buta, bila anak bujang aku berjaga.

Alhamdulillah, my ayash skarang dah makin bijak, makin kuat antibodi. Sbelom ni, slalu demam, sakit memacam. Alhamdulillah, Allah maha menolong hambanya, hujung tahun kan cuti dah tahap darurat,.

Baru baru ni, kami dapat pindah rumah, alaa pindah unit rumah aje. Pepaham la, rumah lama aku tu, bumbung bocor. So, tiap kali hujan yang lebat sangat beserta angin, gerenti akan banjir kat ruang tamu. Aku dah lama besabaq dok ngemop lantai, sebab malas nak pindah hangkut barang, bukan senang nak pindah rumah ni.


Awal bulan November, aku just main apply je untuk pohon tukaq rumah, tu pon sebab my mentua nak datang, maklumlah, hujung tahun kan tengkujuh. Tup2 dapat rumah baru, berkat pertolongan Pak Mat (suami mak su, pengasuh). Cuma, nak angkat2 barang tu, ya rabbi, penat sangat. Habuk kemain, bersin selama 3 hari tanpa henti. Rasa nak demam pon ada jugak. Berkat kesabaran kami, dok angkut barang rumah sikit2, dak cinonet tu pulak, tiap petang mandi dua kali, sebab tolong punggah barang jugak.

Rumah baru tu, Alhamdulillah, dah bersih dah, sebab ada orang yang baru nak masuk sana tak jadi masuk. So, takde kerosakkan, dinding pon cantik jer. Tapi, aku cuci rumah jugak, memandangkan rumah kat Putrajaya ni cepat berhabuk.huhu.

Ok lah, nanti rumah dah cun,dah kemas, baru aku update lagi. Rumah still sepah, sebab, penat sangat, tu yang terbiar tu. letih aku tak hilang lagi sampai sekarang.

Ok bye

muke lepas kena marah...hehehe



Terima Kasih

© ✿EmmA Nyiu✿ | Design By MaiGraphikDesign