Followers

09 Ogos 2011

Kelupis


Salam Ramadhaaaannn..

Kali ne nak cakap sal makanan ler. Bleh tak? oh maseh awal lagik jangan nak buke pose lak. ngeeh. Alhamdulilah PM bagi bonus jugek, syukurlah ea daripada tak dapat langsung. So, jangan berbelanja berlebihan ye dak? Eih, larik tajuk lak, kita nak cakap sal makanan kan tadik. Okeh. gambar ne amek dari gugel jugek. Mahap di pinta kepada tuan empunya. Saja nak share makanan tradisi kampung. Kalo Hari Raya, mesti ade makanan ne kat umah aku. gerenti emak aku akan buat. Anak-anak emak aku ne jugek yang sedia membantu kat dapur. Aku antara anak emak yang pro buat makanan yang aku nak gitaw ne. Bukan tolong masak cuma tolong masukan pulut yang separuh masak ke dalam daun. ngehe! Pandai tak aku, sebab aku buat sentiasa kemas (wah bangga!). Nanti masa raya aku masukkan gambar makanan tradisi we all ok.. Ne hah makanan yang aku nak habaq ne..

 



Nama makanan ni adalah Kelupis. Kalo kat daerah we all sangat fofulerr sgt ne makanan taw. Kalo masa kenduri kawen ker, kenduri kendara ke mesti Kelupis ne ade, btw tak semua tempat kat Sabah tu guna makanan tradisi ne. Kalo Ikut daerah tertentu kot, oh mahap la itu yang aku tahu jek la ye. Selalu kelupis ni cicah ngan kuah kacang, rendang pon boleh jugek.Tapi, kuah kacang emak aku la paling sodap. Besa laa, si anak pasti lebih suka masakan ibu la katakan.hehe. erm tak sabar lak nak balek kampung.hihi.

Nak tahu tak, ade la brader ne, dia datang berhari raya kat umah aku. Then emak aku suruh aku hidang makanan kat dia. Dia pon pelik, sebab tak tahu apa tu kelupis. miahaha. Dia pon ikut cara aku makan n cicah bagai. Lepas tu, dia tanya :

si brader : apa nama makanan ni tadi? Kelumpis ke?

Aku : hah! Kelumpis? 

We all satu family gelak. seb bek tak kelompo.hahahaha. So, aku pulak dengan bangganya bawak kelupis tu pi umah brader tu masa dia buat open house. Family dia suka makan, siap nak tempah untuk tahun ne. hehe. 
Daa, tu jek buat kali ne. tqvm.!

Terima Kasih

© ✿EmmA Nyiu✿ | Design By MaiGraphikDesign