Followers

26 Mac 2015

Bukak akaun Simpanan Tabung Haji untuk anak

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, dah bukak buku akaun simpanan Tabung Haji untuk Fiyyaz. Sbenarnya, dah lama bukak. hee.. Baru hari ni berkesempatan nak story pasal ni. Dulu dari mula Fiyyaz lahir, dah ajak husband pegi Anjung, kat Parcel tu. memandangkan, selalu tak berkesempatan nak pegi, tup-tup ada bukak kaunter kat bawah office aku. Masa tu ada program TTP fundays.. 

Allah permudahkan, bukak akaun just RM10 je masa tu. Masa tu, just daftar and bagi slip aje. Buku takde lagi. Buku akaun sampai dalam seminggu lebih ke alamat rumah. Simpanan Fiyyaz pon buat masa ni pon dah nak cecah 2k gitu. Tu semua pon ramai yang baik hati bagi fiyyaz duit, dari family, warga office kengkawan dan sebelah family in law. Maklumlah, sbelah asben, Fiyyaz cucu first :) ..Alhamdulillah, syukur.

Fiyyaz dari dia belom lahir, sehingga dah lahir ni, banyak rezeki untuk dia. Baju-baju, barang-barang keperluan, mainan, Masha Allah, banyak orang bagi. Masa baby pon banyak,, baju baby, beg beg baby, bantal, tilam baby, selimut, mainan macam macam lagi laa, Allah. 


 Masa bukak akaun simpanan TH, dapat free magnet fridge..

Dah la aku pegi kaunter dah nak dekat tengahari baru sempat nak pi,
Ni tabung yang last dah masa tu.
Nasib baik sempat, orang yang lepas aku, siap merayu nak lagi nak lagi..
Nak bagi hok yang fiyyaz punya, tapi nak simpan duit Fiyyaz kat tabung TH ni..
Sorry :'(

k bye

Terima Kasih

23 Mac 2015

Berhujung minggu di Kenny Rogers Roasters

Assalamualaikum wbt.

Sabtu lepas, kiterang bertiga saja kuar jenjalan sambil cuci mata, kah kah kah. Maklumlah, ada orang tu, asyik nak makan daging mahal aje kat Coldstorage. Hopefully, lepas ni tak nak dah daging super mahal gitu. Alamatnya, kalo beli pasni, mesti kena GST dah. So, dah merasa, udah udah la yer. kikiki.

Jenuh nak cari tempat makan, last2 asben buat pilihan nak makan kat KR. Ajak la dak cinonet yang tengah girang gembira, sat gi mulalah merengek meragam (alhamdulillah, tak meragam).. Dak cinonet ni, suka sangat menu yang ayah dia oder untuk dia. Macaroni soup + Banana cupcake.. Banyak dia makan, selalunya dia makan banyak jugak, tapi kenyang cepat. Bila hidangan KR untuk dia, kemain tak berhenti makan sampai licin makanan dia.hehehe. Lepas ni, macam anak ibu nak lagi je makan kat situ. Next, ada rezeki kita gi lagi yaa. (tapi, memandangkan gst,, tunggu laaa nanti nanti..kikikiki, gst aje)..

Kiterang saje nak bagi Fiyyaz merasa makanan pelbagai, asyik menu masakan kampung, masakan melayu, masakan thai aje. hehehehehe. acctually, spaghetti dia suka jugak makan masakan campak-campak aku, tapi, aku suka potong kecik2, senang dia nak makan.. Nasibla, anak aku tak pilih makanan, sama macam ayah dia, tapi kena masakan ibu jugak, baru menambah. (walhal, sekarang dah pandai dah pilih hok yang sedap).

Okey, tu je. nah gambar kiterang luangkan masa bersama.. asyik terperap dok umah aje,hehe..










nasib ada buku note ibu dan pen, senang nak suruh dia menulis, sat gi teriak teriak, jenuh ibu.

Terima Kasih

Resepi begedil Ayam



Begedil Ayam

Bahan bahan:
1/2 kg ubi kentang
200 gm daging ayam kisar
2 sudu teh lada sulah-tumbuk lumat
1 sudu besar bawang goreng
2 tangkai daun sup dihiris halus
1/2 labu bawang besar-di potong dadu
2 biji telur ayam
Garam secukup rasa

Cara-cara resepi simple campak-campak:
1. Kupas kentang, lepastu potong ikut suka, potong dadu atau separuh nipis. Then cuci & toskan.
2. Goreng kentang dengan minyak masak.
3. Lenyek kentang.
4. Cincang isi ayam mentah, daun sup dihiris halus
5. Bawang besar di potong dadu.
6. Goreng bawang merah, angkat & toskan.
7. Campurkan kesemua bahan, gaulkan, kecuali telur.
8. Bentukkan bulat bulat, ikut suka saiz yang di nak.
9. Boleh di sejuk kan dalam peti ais dan boleh goreng terus.
10.Pecahkan telur, dan kocak-kocakkan. celup begedil kat telur, Goreng kat minyak masak sehingga garing.

Terima Kasih

19 Mac 2015

Potluck kat office

Assalamualaikum..

Saje ngengada nak upload gambar makan-makan kiterang.
Pepaham laa, office aku ni rajin naw buat potluck.
Padahal, ramai yang terpaksa rela untuk masak.

Best jugak. Tapi takbleh ler baut selalu.
Sebab, officemate aku ni, semua dok pakat diet aje.
Tinggal laa geng GEMS! macam haku ni yang tinggai.
haha.

Kali ni aje, aku rajin upload, lepas ni entah rajin ke idok.
So, selamat menjamu mata kalian.

krikk krikk krikk









Terima Kasih

10 Mac 2015

Udang Galah Sipitang!

Assalamualaikum wbt..

Err, rindu kat kampung. Kalo datang penyakit rindu, terus godek gambo lama kat handpone. Pastu, whatssap family pon aktif, herm, mula la depe send gambo makanan pevret ai kat kampung nun. Kat kampung, aku selalunya jadi chef kat dapuq. Kelentang kelentung dapur aku berkungfu. Masak sesimple yang mungkin je. 

Kalo musim ada udang galah, aku akan ajak mak, kakak aku semua pegi tamu Sindumin, kat sana, memang murah aje harga udang galah. Sekilo RM25 ke RM35 macam tu laa. Slalunya bawah RM30 je.. Pepaham laa, kat sini, mahal sangat udang galah. hehe. Pernah aku jumpa udang galah yang dah siap masak goreng tepung sekor, RM60. mak aii. mahal okey!. Pastu, pernah makan udang galah ngan asben kat Bangi, fuh, nak bayo nak dekat seratus jugak ler. Aku tak la penggemar sejati, just nak merasa je. Maklumahlah, makan seafood banyak sangat pon bahaya untuk kesihatan .. ye dak? Bila nak dekat timing nak balik kampung, abang-abang ipar aku, akan tolong simpan udang galah untuk kami kat freezer. So, sempat la merasa.hehe



Tiap kali balik kampung, mesti pegi kedai Payung payung di pekan Sipitang. Mesti nak makan Satey, Sayap Ayam, Soto & ABC.. err.. memang slurpp habis!..



 Gambar kat bawah ni, masa kireang gi berkelah kat Binsulok Membakut.. Next aku story yer..




Terima Kasih

28 Februari 2015

Happy Birthday to me..

Assalamualaikum wbt..

28 Februari 2015

Genap usia ku yang ke 25 tahun. Happy Birthday Emma! Alhamdulillah.. 

Planning nak celebrate birthday aku, just nak beli cake Baskin Robbins. So, husband pon setuju nak beli untuk wife dia ni hah. Pegi Alamanda, Putrajaya singgah kedai BR japp, hermm, boleh tahan jugak mahal nyer. Lagi-lagi di bulan tua ni, gaji pon lama lagi, azam baru pon nak berjimat cermat, hanya keperluan yang di perlu. Terus cancel T.T.. (tak mampu, jangan lagak mampu plak kan?kekeke).. Maka, kami pon blah dengan rela & redha. aiseh.

Husband kata, jom la pegi Restoran Manhattan Fish. (aikk, ni nak celebrate besday aku ke, dia yang nak di celebrate kan?, sebab dia nak gi situ).. Aku pon okay je. Sebab, takde hal sangat pon, celebrate ke tak ke, sama aje. SO, makan la kami bertiga kat Manhattan Fish, tanpa cake BR.. Tak kan la, nak celebrate kena ada cake? ye dak? Jenis aku pulak, memang takde nak celebrate sangat.hehe.. Just makan makan, apa yang ada.. kannn? 











Terima Kasih

25 Februari 2015

Farm in The City

Assalamualaikum..

Aku nak share experience masa kat Farm In The City, Seri Kembangan.. Kat belakang Giant.. Kalo dari rumah aku, kiranya dekat je.. Tapikan, lalu highway, tu je la yang buat jauh..hehe.. bosan kan? kena pusing jauh lagi. Ada jalan shortcut, agak susah gak jalan berlubang lubang.. better jalan highway la kan..

Ok, bab pengalaman kat FITC, so far, dari pengamatan aku, kalo umur2 Fiyyaz masih tak berapa nak feel lagi, tapi just untuk sesi perkenalan and first sight boleh lah untuk si anak. Ada animal yang fiyyaz takot, ada yang dia suka, ada yang dia just tengok sipi sipi. 

1st facility yang ada kat FITC, ada laluan untuk stroller & wheelchair. Sangat best!, sebab area ni, tak la luas sangat, tapi still provide route kan? Masa we all kat sana, nampaklah family yang salah sorangnye oku, Alhamdulillah, aku respect dengan mereka yang memuliakan orang yang istimewa ni, masih mengutamakan golongan ni, you know, mereka adalah chinese families. Then, aku nampak lagi, mixed families husband chinese, wife omputeh + anak2 yang mixed, so cute. Anak dia ramai, dalam 4 orang, so, nak handle bukan senang. Kan? jadi, wife dia bawak stroller and husband pulak bawak anak2. Nasibla, anak tak jenis hiper, kalo tak susah nak control kan?

Fitc, ada banyak station persinggahan.. Semua tempat boleh bagi makan haiwan, just yang tertentu saja.. Nak suruh Fiyyaz bagi makan, aku takut kena ngap aje. Lagi-lagi yang bergigi tajam, kan? ishk. aku je yang manjakan sangat anak bujang aku tu hah. 

Memula masa kat rumah, nak sediakan detol, pencuci tangan etc, untuk kegunaan Fiyyaz. Adeh, last2 lupa.. Biasalah, emak emak ni, busy tak menyempat. Ye dak? Bila dah pegi sana, dont worry semua tu dorang dah sediakan. Semua station ada tempat cuci tangan + sabun.. So, tak ada yang perlu dirisaukan. Maklumlah, anak mudah terkena sakit, tu yang beringat,.

Kat fitc ni jugak tak panas sangat. Nasiblah tak beli payung kat luar fitc tu, kalo tak melayang $$. Kat sana semua ada tempat berteduh, tepi laluan kolam. Tak panas sangat, cuma masa keluar tu je panas kemain.hehe. Nak pegi, datang la awal pagi atau masa matahari dah tak atas kepala..

Bab harga masuk, dewasa RM28, kanak2 RM23, senior citizen RM19, Baby bawah 2 tahun Free. hehe, Fiyyaz still kategori free. Jimat la sikit. hehe..

Overall, bagi mereka yang nak pegi Farm in the City, tempat ni sangat menarik untuk kanak-kanak yang dah lahir2 duduk pulak kat bandar. Kalo yang macam aku ni, memang budak kampung, hehe, dah biasa segala haiwan-haiwan, lagi2 yang liar. Fitc, haiwan jinak2. Aku dulu zaman kecik, sarang burung mesti nak panjat, ambil telur + anak burung, bila burung mati, pegi bedah la. adeh, itu zaman budak2 kuuueee, Allah, ganas pulak aku masa tu. itu belom aku naik blakang kerbau, pegi kaji bangkai ular (yg masih fresh je bukan yg dah busuk yer), kena kejar dek angsa jiran, pegi bawak balik arnab ternakan pakcik, pegi tangkap anak ayam, kejar ibu ayam, pegi tangkap, pegi tangkap berudu, tangkap anak ikan yang kena pelihara,, err banyak lagi laa.. Masha Allah... T.T..

Memula nak masuk tu, ada kedai Pets. Tapi just jenguk dari luar jak, tak masuk pon..

Nak masuk ke kaunter kena turun bawah tu,,

Kat sini, wheelchair and stroller friendly!, agak agak kalo anak letih ke malas nak berjalan ke kan, senang!

Masuk je FITC, terus jumpa turtle area.. So, banyak jenis turtle ada.. 
hurm, Fiyyaz, dah baru sekor nampak pon dah takut..

Dua tiga kali Fiyyaz dok tengok, kot kot kena ngap kaki ibu..hihihi




Besar giler ular ni kan?

hihihi, gelak gelak pon, tak tahu pon ape kat atas tu..

husband kata, look up, aku dok tengok atas kat dalam sangkar tu,
 ler, atas kepala..hehe
kat dalam kawasan ni, kecik je, crowded sangat..

lerr, kemon laa, pipit je. dulu zaman mak aku tanam padi, paling di benci ni..
hehe

eh ayyash, apsal tengok mamam burung tu,
cam sedap ehh..hehehe



Fiyyaz still takot kat haiwan haiwan ni..
ok tak pee...

nak pegang rusa ni, tapi dah asyik cuci tangan dua tiga kali..
hehehe

berebut budak2 nak bagi makan kambing..hehehe.

My hero dah lemah dah..hehehehe.
macam tak shuke aje ibu&ayah bawak gi sini..kekekek


omei kan binatang tu ayyash...
(natah, tak baca pon nama menatang ni apa, nasiblah si anak tak pandai cakap lagi)

Area ni, ada ikan2 kolam ngan angsa.. banyak ikan woo, boleh bagi makan jugakk..

woo, kat sini boleh main tangkap anak ikan..

ler, ibu tonggeng tonggeng nak tangkap ikan, kemain susahhhhhh..hehe

Yeay, kat sini ayyash suka..
Dia tertarik ngan Arnab&tikus..hehe..
Tapi aku malas nak suruh dia pegang, just tengok2 aje la yash..


Ayyash gerammmmmm

hehe, dia tak nampak pon iguana kat depan dia tu ha!

Spesies Landak..
Dulu zaman aku budak, arwah bapak ada bela ni.. tapi kecik sikit aje..
Tapi dah lama,, Kalo nampak landak, aku akan panggil dinasour..itu zaman masa kecik..



hehehehehe, gelak gelak..

'Ibu, amek gambar ayyash kat site ni..'

eh budak ni, ade ke dia nak budak pintu tu..

Ntah, apa eh nama binatang ni?

ngeeeee

anyonyooo omeinyerrr

Last picture, gelakkkkkkkkkkk
bye bye, xoxo
*panjang plak post ni ye..hehe
Terima Kasih

© ✿EmmA Nyiu✿ | Design By MaiGraphikDesign