Followers

18 Februari 2013

ceghita jenjalan + baby inside

Assalamualaikum..

Haiii. Weeee hari ni my baby inside baru genap 8 minggu. Tapi I cam takde alahan pon,. Tu yang kekadang I terlupa yang my tummy ada makhluk Allah yg comel. Bulan lepas masa I tak tahu I pregnant, I lari lari jek tanpa hala tuju yang nyata..ehhh. Siap main kejar kejar ngan hubby.ye laa, dah kena buli kena la balas balik.hehe. ok insaf terus. Tapi skrang ni, asyik letih jek. Jalan sikit dah mengah, siap tercungap cungap lagi. Peh tu, kalo malam badan cam panas, kaki sejuk, tapi I rasa kesejukkan jek. Memey ehh?

Dah pregnant ni, banyak la pantang larang itu ini itu ini.. so, minda pon kena control dari segi pemikiran. Kena positif, jangan nak negative manjang…. Dah pagi tadik kena toucher leh hubby, dari rumah sampai la basemen offis. I rasa I la manusia yang tak suka di beri nasihat. Tapi kali ni, I jadi budak baik, ehh ibu yang baik.. jadi ibu yang baik kena lah mendengar nasihat… sepanjang jalan I diam mencuka, bibir jangan cakap la, dah muncung siap bleh sangkut hanger lagi. Tu tanda merajok ler tu. hubby dah macam bapak bapak dah.. ok, dia jugak bakal ayah!

Bab makanan, I dah control makan makanan yang tak berkhasiat.. kiranya dah jaga pemakanan lew skang. Sebab nak makan bukan I sorang, yang kat dalam tu pon tumpang jugak.. nak dia jadi baby yang sihat comel comel, gebus gebus,, I kena la makan yang berkhasiat untuk dia. Ye dak! Tapi, bila I timbang berat I skang, kemainnnnnn, berat I bertambah tambahhhhhhh..ohhh maiii.. tapi I suker sangattt. Jarang benaw nampak berat I bertambah tambah. Ni la pastime.err over excited (terjengil bijik mater) nak timbang hari hari.hehe.

Dari segi emosi, skrang ni, I cepat sangat nak marah. Bila I nak marah jek, mesti mengah. Walhal nak maghah jew. Ew emma, tak baik..nanti baby inside pon join.. ok ok.. tapi, I kiranya masih bleh kawal emosi. Pe tak nye, tiap kali nak marah, mesti kena tarikkk nafasss dulu cam semputtt ler, sebab mengah.haha. bila tarik nafas, kira lega la sikit. terus mengucap panjanggg أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الْعَظِيمَ 'ِ
-->Terus tak jadi marahhh.. hew hew .

Ikea! Ikea adelah tempat yang sesuai untuk mencuci mata dan angan angan nak buat ghumah ala2 tomei tomei. Heee (sengih nampak gigi). I kira cam mengidam nak pegi ikea. Bak pe, gi ikea pon mengidam. Dak eihh, I Cuma mengajak hubby cuci mata. Lagipon skang tengah nak hias2 ghumah I kan.. ghumah I pon masih kosong lagi. Yang ada hanyalah barang2 yang perlu sahaja..

Bila berada kat ikea, bleh la berangan angan dapat bilik tidoq cam tu camni, dapat ruang tamu yang ohsem, dapat dapur yang pinky minky, dannn dapat bilik baby yang anyonyo nyo tomei tomei… itu yang penting sebonanya..muehehe. meh tengok gambaq I yang ohsem. Ehh ikea yang sonot.








-->
I baru jek nak berangan dodoi kan anak,. Peh tu ada brader sbelah tengah pilih pilih… alaaaaa kacau arr brader ni..hehe.. terus I blahhhhhhh.

Ingatkan nak rembat la barang2 kat ikea tu sikit. tapi, semua barang2 mahal jek.. tak mampu la i.. so, I gi ikea skadar window shopping.. heee. Walaupon I lenguh2 kaki, mengah mengah, lapar la. Ishk semua laaa. Tapi sebab I suka sangat berjalannnnnn. Makanya, I tak hirau la semua tuu. Wawawa..

Sebelum masuk ke tempat angan2 tu.. I ngan hubby gi makan.. seb bek awal pagi we all sampai. Kirenya takde la beratur panjanggg. Kat sana kan ada makanan sedap sedap blake.. tu yang orang sanggup beratur tu… kire nak merasa la jugak makan kat ikea tu. sedap sangat ke,?hehe. cam poyo jek ayat I tu. ye dak..





-->
Kalo hubby yang order makanan. Haaa. Cam ni la kejadiannyer. Geleng geleng kepala dua tiga kali. Dan I tahu, mesti tak habis punyer la..

Ok.. maka tamatlah cerita I kali ni.. panjang lebiaq pulok yer.. hew hew. Lagipon kadang2 orang tak baca pon, takat tengok gambar dan KLIK ‘x’. ok I merajokkkkkk lagi. Bye!
Hehe gurau jek

Terima kasih sebab sudi membaca sehingga ke titikkkkkkk terakhirrrrrr nyerrrrrrrrr..

Terima Kasih

06 Februari 2013

6 minggu ;)

Assalamualaikum..

Skang ni I tengah aktif baca info info pasal ibu ibu pregnant ni. Baca kat tenet, beli buku2 ibu hamil.. kemain I rembat dua tiga ketul kat mph. memang agak pelik la skang, sebab I suka membaca. I ni la manusia yang jarang jarang membaca, kadang kadang tu adelah. Kiranya bukan ulat buku lahhh. Hubby I jek yang rajin. Kat ghumah semua buku buku hubby. I Cuma ada buku study jek. Hik hik. Kalo I ada beli magazine I just belek belek pehtu tutup dan dah tak baca..begitulah habit i..hehe.. Skang ni I terajin pulok. So, I la paling banyak beli buku banding hubby..

Dek kerna buku dah makin banyak kat ghumah. Semua jenis buku pon ada, I bercadang nak beli rak buku. So, senang la I nak membaca buku2 hubby yang I tak pernah sentuh tu. hehe.. *please hubby nakk rak buku 1 pleaseeeeee..

Hari ni dah masuk enam minggu lebih.. camner la ghuper my baby inside ni ya.. tak sabar rasanya nak tengok pewot ni memboyot.hehe.. *orang kater comel kalo dak tecik jadi mak buyung ni..hihii.. hopefully kandungan senantiasa sihat dan aktif kat dalam tu yep..

Info minggu ke-6 :

“Minggu ke-6 kehamilan, ketika ini ramai wanita mengalami mabuk hamil. Uterus mula membesar dan menekan pundi kencing. Pada masa ini perubahan hormon dalaman tubuh boleh menyebabkan anda rasa letih hingga minggu ke 7. Anda juga mungkin kurang selera disebabkan loya.”

Buat masa ni, I tak mabuk mabuk. Masih still ok, Cuma letih tu iye. Baru jalan sikit letih.. bab selera makan, I ok. Kadang2 sebab malas nak makan.hik hik… tapi ingat kat baby, I makan jugak. Tiap jam I makan.. kawan i yang dah penah pregnant cakap setiap dua jam kena isi perut, jangan biarkan perut kosong..haha, I pe lagi melantak setiap stengah jam, haaa cane laa tuh?..

Tapi, I agak kuat makan la jugak, sampaikan I mintak nasi hubby sikit sebab masih tak kenyang kenyang.muahaha. hubby dua tiga kali cakap “syukur Alhamdulillah”.. pe taknyer, I tak pernah mintak nasi dia, selalu I la yang bagi dia nasi I sebab tak habis. Kali ni dia yang kekenyangan awal.hik hik..

I nak sangat tahu 6 minggu camne keadaannye..

Macam ni la kot.. :))))..

K lah.. I dah mula lapar.. I nak makan dulu. K bai…



Terima Kasih

03 Februari 2013

Makhluk Allah paling comelll


Assalamualaikum..

Syukur Alhamdulillah.. tak sangka secepat ini rezeki kami suami istri. hehe.. pada masa i tengah menaip ni, i tak gi check kat klinik lagi.. tapi i dah rasa confirm sekonpom konpom nyer lahhh,. ececeehhwaahh. bak pe emma happy, teruje, exited, sengih sengih ni ?? ok, meh i ceghiter kat you all,..

Rezeki yang teristimewa yang di anugerahkan kepada i tu adalahhhh.. jeng jeng jeng. hok oloh! tak yah habaq pon you all dah bleh teka. tak yah ceghita la kalo cenggini.. err, sensetif pulok emma ni yaa..hehe..

bahawesenye, period i dah delay. so i gtau hubby. then hubby kater, 'alah biasalah yanggg prubahan hormon'.. olohh tiru ayat i ler tew. sekitar bulan januari ni, antibodi i sangat2 lemah. i jarang dapat demam, bleh pulok i terkena demam hari tu tapi kena dalam dua hari jek, tu pon still merayap gi KL bagai.muahaha. Dalam stahun maybe jarang kot nampak i demam, melainkan selsema. tapi i suke! ehee. sebab suke la i jaranggg demam. ehh ye ke.??

Macam-macam jugak la perubahan pada diri ini, demam, muka merah, lesu, kusut masai, cepat letih, tak leh guna kasut tinggi, sakit pinggang, sakit kaki, rasa loya-loya, pening, perut banyak angin, perut kram kejap kejap, kaki kejang tiba-tiba, cepat lapar, dah tak milih makanan dan banyakkkk banyakkk lagi. i pon dengan lajunya ngadu kat hubby. peh tu, i la yang akan menjawab balik semua itu  'maybe perubahan hormon kot'.. hmm ok

ceghiter pasal muke i kelihatan merah  (maybe macam muka time malu2 gitu kot). suatu hari tu, i gi kedai runcit kat area i tinggal lepas balik keje. so, i pegi kedai tetiba taukey kedai tegur


"hey kakakkk, awak takde mood ke kakakkk?? apesal  muke lu masam sajee" (dengan loghat chinese)..


i pon terkesima (ehh). so senyum jek lahh. walhal i ok je, penat tak, takde mood pon tak jugak sebab baru je gelak2 ngan hubby.


So, balik dari kedai i pon habaq kat hubby.. kenapa taukey tu cakap macam gitu pulok kat i.. mechikk arr konon.. terus i cakap, maybe sebab i ada isi kot..hahaha.. terus hubby sengih2.. ok bla bla bla..


penah jugak i gurau gurau dengan hubb. konon i dah check walhal tak pegi check pong. hik hik..

oleh sebab dah delay 5 hari period. so i pon segera la bawak hubby gi beli upt. begitulah ceritanya....

30hb, dalam jam 7pm.. i baru lepas turun dari flight. terus berlari lari lari anak menuju ke pak  teksi. tak sempat pon nak gi tencing, err kang terkucir plak. tak pe tak per.. peh tu, terus gi amek kreta dan hubby ajak gi mines kejap. lepas urusan settle, i pon ajak hubby masuk mines, so we all berdua memang dah rancang nak buat test upt. eheee. pegi la beli satu pregnancy test jenama clear blue. i pon terus tergopoh gapah gi toilet sbelah watson. pe tak nye, dari airport lagi tahan tencing.. memula, fikir, cane la nak guna benda ni.??. haha. terus i pun guna ilmu hentam hentam sajelah pak pandir sebab dah tak tahan dan takde masa nak baca baca tulisan omputih tu semua.. then settle i pon sgera amek pregnancy test i tadik. wawawaaaaaaaaaaa. gosok mate dua tiga kali dan sengih sengih..

Ni lah hasilnya.. :) pregnant sehhhh~~ 
kemain ko emma. pilih yang paling mahal skali antara yang bersusun susun kat watson tu hah!. haha.  99% betul katernyer


i pon sgera blah dari toilet dan senyum senyum tengok hubby.. i pon tunjuk kat hubby semua..bla bla bla.. dia pon senyum meleret sampai ke kreta.. sama2 hanya mampu tersenyum macam kerang busuk menuju ke kreta sambil bercubit cubitan bergelak gelakan..haha

So, we all dah agak memang pregnant lah tu. dah la jelas benaw garisan kat pregnancy test tu. tapi i tak brani nak kecoh. kene jumpa dokter dulu. kang kecoh2, malu pulok.. ye dakk.. family pon i ta habaq masa tu...wuwu

kat perenggan ni i dah check ngan dokter.. fuhhh panjang giler i nak ngarang semua ni.. maklumlah, mom to be, so letih konon. isk ngade2..haha

31hb, petang lepas habis kerja. i bawak hubby gi klinik kat alamanda.. dup dap dup dap jantung masa tunggu giliran. seram sejuk i dibuatnya.... errr,... dokter tanya bila last period (hari pertama period).. i habaq 25hb.12.. so, dia kira2 dah 5 weeks ++.. so, dia suruh i tencing lagi kat toilet depa.. nanti dah ada result dia panggil balik.. (tinkiu dokter, sebab memang i nak tencing masa tu)

kat luar kami sabar menunggu.......daannnnnn hasilnyaaaaaa

maaf la, kaler dah bertukar sebab benda ni dah terperap kat kreta. baru ter snap gambar..
hak hak hak (ni klinik tu yang punya, so dia suruh take away..haha)

I pon tengok kat pregnancy test yang dokter punya.. waaa.. jelas giler.. takde la kabur kabur.. dia kata i memang pregnant. dan selama 7 minit dia bla bla bla, makan itu makan ini. hubby pon sebok ler jugak tanya pasal travel bagai..

pada masa ni, hanya tuhan yang tahu prasaan i. macam macam ada, excited, sedih, gembira, ehh susah nak di habaq maiii.. cam tak caye pon ada jek.. hihi..terus usap usap pewot, "hello hello ada baby ibu ke ni??"



Syukur Alhamdulillah Ya Allah,,,,,,,,, :')))

lepas ni  i kena la minum susu, jaga permakanan.
"demi mu anak, ibu sanggupp.. walaupon paling trauma nak minum susu, ibu gagahi jugak nak." 
wahhhh keibuan sungguh, err terharu. sob sob.

doakan i dan kandungan  sihat yer..

yang benar, 
mom to be!!

Terima Kasih

© ✿EmmA Nyiu✿ | Design By MaiGraphikDesign