Followers

16 Disember 2014

cerita ceritun si anak

Assalamualaikum.

Hopefully hari ni mata steady je k. jangan duk senyap, tup tup tidoq hentuk hentuk. Risau pulak aku, malam tadi, fiyyaz meragam je. Mood kurang baik. Demam tak jugak, lapar tak jugak, entahlah kenapa. Masuk rumah baru kot, tu yang dia buat perangai. Kan? Harap2 hari ni fiyyaz dah ok mood dia.. dari kul 6pm dia merengek, kul 10pm baru aku paksa dia tidoq..memang nanges la kat buai. Nak buat camne, dah jatuh sana sini sebab mamai lawan mata ngantok.

Time dia dok meragam, buat susu untuk dia dua tiga kali, pegi urut perut dia, pegi hangkut dia sana sini, pasang tv channel bbtv dengan sound besaq, bagi mamam dia, baring sebelah dia, itu ini semua tak jalannnn, pastu dia nak bukak sluaq dia. Aku pond ok bukak la, pastu dia try bukak pampers dia, aku bukak jugak time tu. tapi still jugak meragam. Pastu aku tukaq pampers baru.. entah apa la yang dia meragam sangat tu. penah jugak terjadi sebelum ni, tapi tu masa dia baby lagi, masa tu aku syak dia sakit perut macam kembung perut gitu. Kali ni, ntah susah nak habaq. Kalo dia pandai nak habaq, dah lama dia jerit jerit gitau sakit kat mana mana, ye dak?

So, malam tadi, memang mencabar la jugak layan dia.. sampaikan aku nak suruh hasbeng bawak fiyyaz pegi luar jenjalan, padahal kat luaq dah gelap gelitaaa.. wawawaaa.. macam dia nak bermanja pon ada jugak laa. Harap harap si anak dah okey mood dia, subuh tadi pon masih merengek jugak..

Kenkadang aku rasa suami pengasuh Fiyyaz sangat caring pasal kiterang satu family ni. Pernah skali tu, aku hasbeng ngan Fiyyaz baru lepas shopping barang dapur, then hujan lebat, dia cam marah kiterang sebab hujan hujan pon kluaq, (haha, walhal hujan baru turun time sampai rumah).. banyak lagi dia sangat prihatin kat kiterang, rasa terhutang budi juga sebenarnya, hanya Allah yang mampu balas jasa mereka, nak balas tak termampu, hanya mampu sikit2 je.. biasalahkan, dia dah anggap kite cam kluarga sendiri, tu yang tegur kalo ada yang tak kena.. hargailah dan mereka seperti keluarga kita sendiri jugak. :) 


Aku share gambar dak Fiyyaz, aku selitkan cerita setiap gambaq k..

 gambar ni masa nak on the way ke Johor. Saje bawak ipar pegi JB, sebab kbetulan dia jaga Fiyyaz sebulan masa Fiyyaz HFMD oktober lepas.. Fiyyaz paling suka jenjalan. Ayah dia gelar dia dengan gelaran *Raja Jalan*.haha

 Tak sah kalo tak terhentuk sana sini kepala dia ni. hero la katakan. yang ni, dia kena kat restoran kat The Mines, meragam merengek nak mintak lepas time aku dukung, pastu, terhentuk bucu meja tang kening dia, berapa cm je lagi nak kena mata, nauzubillah. tu la, staring sangat...


 yang ni masa bawak dia pegi sunway Pyramid.. haha, sewa kreta tecik tomei ni, alih2 dia nak jadi mekanik pulak kat dalam tu, siap berdiri, bertenggek kat pintu, menari. dasattt, last2 hantar semula, bayo pon mahal nak sewa ni. T.T

 if nak bawak dia makan kat luaq, restoran ke kedai makan ke, susah benaw nak duduk diam2 dalam baby chair. asyik nak berdiri je,, kenkadang tu terpaksa ikat guna tali kat baby chair.haha, kenkadang ada baby chair yang nazak dah, memang sah2 terlepas. adeh..

last picture, ni operasi menyepah hanger. senyap2 je kat luaq, rupanya dia sembunyi kat bilik buat sepah.. hobi budak kecik la kan, suka menyepah. kat ruang tamu dia sangat suka sepah, now, dah pindah umah, kat ruang tamu semua dah takde buku buku, ke kat meja tv dah takde isi dah.haha kosong habis, kalo tak, si kenit tu akan sepahkan, sampai la dia puas, the dia tinggalkan bersepah gitu. Nampak handbag ibu ke, beg ayah ke, memang dia korek habis habisan apa yang ada dalam beg, dompet yang berisi duit tu, semua termuntah, bersepah duit ayah Rm50 san sini, singgit singgit tak main ahh kan ayash.kah3. handbeg ibu, paling suka dia buat onar, sampai ofis bila nak bukan handbag, memacam ada isi dalam tu, pernah nampak betri, biskut, mainan dalam handbag tu. haha T.T..

Terima Kasih

15 Disember 2014

Cerita campur campur

Assalamualaikum.

Fuh! Ke sana kemari aku ngan asben gi kejar ofis bawah rumah sewa aku tu, tup tup tak bukak. Ape hal la pulak tutup time aku nak hantar kunci rumah lama.. time aku tak de urusan memanjang je bukak. Sabaq emma sabaq. Aku risau jugak depa marah aku sebab lewat pulangkan kunci rumah lama, siap dah atur ayat nak jawab apa kalo derang dok marah kat aku nanti. Seb baik masa hantar kunci kat ibu pejabat dia tadik, takde bebel or marah. So, blah cecepat lepas serah kunci ngan isi borang keluar rumah.

Memandangkan, next week kami akan terima tetamu, so, aku tengah dok kemas rumah yang tak settle lagi. Yang kat bilik tetamu tu la aku dok longgok kain kain bak banjaran kroker. Tu pon sebab aku main hangkut kain masa pindah haritu, yang lipat semua dah kucar kacir, alamatnya kena lipat semula, kemas kemas!

Bab peti ais aku yang selalu rosak tu, ingatkan takde waranti dah, sebab slalu kan time kita beli barangmesti nak bayo plus plus year warranty. Rasa cam tak tambah tahun, bila dah call kedai tempat beli tu, kata ada lagi waranti, cecepat suruh depa deal ngan Hitachi. Slagi free ni, claim je la. Kalo panggil tukang repair alamatnya kena kluaq duit sratus dua..adehh..

Aku tak tahu la, kenapa mata asyik ngantuk aje start dari pindah rumah haritu. Tidur malam ok je, maybe sebab letih otak dok pikiaq ngan dok letih badan badan sakit sakit lenguh lenguh.

Sabtu lepas, aku, suami dan fiyyaz pegi tengok LAMPU Putrajaya. Haha, kemain berhujan bertiga. Nasib la hujan lebat kejap je, lepas tu cuma hujan renyai. Kira basah jugak la walaupon guna payung. Giler ramai manusia masa tu. dah la perasmian lambat nak mula, meragam la si anak. Masa nak tunggu perasmian t upon 10 minit 20 minit boleh ler Fiyyaz relaks je, tapi bila dah bosan dok tunggu kat situ, mula lah merengek rengek. Semua dok tengok fiyyaz dah berkungfu dengan aku. Adeh. Terpaksalah bawak dia pusing pusing before lampu mula kat istana kehakiman. Settle je, terus cecepat balik. Nasib baik si anak tak demam, aleh aleh si ayah pulak yang selsema skang.hehe.


Aku pon tak tahu, cerita aku dah bercampur campur macam ABC, takpe. Baca je.hehe. nah gambar ibu dan anak :)






Terima Kasih

12 Disember 2014

Pindah Rumah

Assalamualaikum.

Tetiba teringat kat budak cinonet yang tengah duk ngan Mak Su (Pengasuh Fiyyaz). Kalo balik keja petang karang, gerenti aku busy kat dapur,. Mula lah dak cinonet tu cari ibu dia, then merengek *maaaaaa, maaamaaaa, maaa* (panggil mama, tapi aku bahaskan ibu, sokeyy my ayash). Pelik nya, ayah dok depan mata, idok pula dia nak.. pepaham la, dak cinonet tu agak manja ngan aku..

Ramai orang dok kata, my ayash sangat manja & ibu ayah dia terlalu manjakan my ayash. Sokeyy, depa nak kata apa. memang pon, kenyataan nye. Ayah dia kurang la sikit, ibu dia je over kemain, teramat memanjakan ayash. Tak pe, pasni ibu try kurangkan. Sbelom ni, my ayash tak faham lagi kalo nak marah dia, siap gelak gelak senyum manis kemain. *terus hilang rasa nak marah*. Tapi, skarang, bila nak marah dia, terus buat mimik muka kesian, pastu nangis. Kemain manja.

Awal pagi, masa nak hantar dia kat mak su, dia mesti nangis kejap. Sebab dia tahu nak kena tinggal sehari suntuk kat rumah mak tok. Kenkadang tu, rasa macam sebak semacam je, bila nak hantar. Kang resign kang, susah plak.

Bila dua dua kerja, anak kejap je ngan kita. Tu pon dia akan tidur around 10.00pm.. tupon aku dah delay lewat dah, sebab rasa tak puas ngan dia. Tapi, my ayash akan berjaga dalam kul 2am. So, aku akan on tv (pevret channel), bawak lepak ruang tamu. My ayash tidur buai, kalo dah berjaga, lewat sikit nak lelap balik. Kenkadang, aku biar aje dia main kat luar, sambil aku baring kat tepi dia *terlalap jugak, sebab letih*. Masa dia dah nak lelap and puas dah main baru dia akan pegi tempat ibu dia, nak tidur. Baru aku buai sampai dia lelap. Bila dah tak larat nak angkat dia ke bilik, makanya lelap la kami berdua kat ruang tamu.hehehe. cenggitu je kejadiannya tiap pagi buta, bila anak bujang aku berjaga.

Alhamdulillah, my ayash skarang dah makin bijak, makin kuat antibodi. Sbelom ni, slalu demam, sakit memacam. Alhamdulillah, Allah maha menolong hambanya, hujung tahun kan cuti dah tahap darurat,.

Baru baru ni, kami dapat pindah rumah, alaa pindah unit rumah aje. Pepaham la, rumah lama aku tu, bumbung bocor. So, tiap kali hujan yang lebat sangat beserta angin, gerenti akan banjir kat ruang tamu. Aku dah lama besabaq dok ngemop lantai, sebab malas nak pindah hangkut barang, bukan senang nak pindah rumah ni.


Awal bulan November, aku just main apply je untuk pohon tukaq rumah, tu pon sebab my mentua nak datang, maklumlah, hujung tahun kan tengkujuh. Tup2 dapat rumah baru, berkat pertolongan Pak Mat (suami mak su, pengasuh). Cuma, nak angkat2 barang tu, ya rabbi, penat sangat. Habuk kemain, bersin selama 3 hari tanpa henti. Rasa nak demam pon ada jugak. Berkat kesabaran kami, dok angkut barang rumah sikit2, dak cinonet tu pulak, tiap petang mandi dua kali, sebab tolong punggah barang jugak.

Rumah baru tu, Alhamdulillah, dah bersih dah, sebab ada orang yang baru nak masuk sana tak jadi masuk. So, takde kerosakkan, dinding pon cantik jer. Tapi, aku cuci rumah jugak, memandangkan rumah kat Putrajaya ni cepat berhabuk.huhu.

Ok lah, nanti rumah dah cun,dah kemas, baru aku update lagi. Rumah still sepah, sebab, penat sangat, tu yang terbiar tu. letih aku tak hilang lagi sampai sekarang.

Ok bye

muke lepas kena marah...hehehe



Terima Kasih

17 November 2014

Alhamdulillah complete!

Assalamualaikum.

Dah lama tak berkunjung kat blog ni. Baru nak aktif balik kat blog sendiri. Memandangkan sbelom ni, aku dok busy je, inShaAllah lepas ni aku usaha rajin update selalu keh.

Alhamdulillah, diplomaku dah complete. In Sha Allah, next year baru convo. Tak sabo rasanya. 4 tahun setengah mengharungi pahit getir nak habiskan diploma tu. walaupon result tak gempak mana, aku tetap tak putus asa.. sebab masa separuh jalan dulu, aku dah kata, tak nak give up. Bukan senang nak habiskan sampai masa, mujurlah,aku dikelilingi dengan orang2 yang prihatin kat aku, cam asben, family belah aku dan belah asben, dan paling penting, kawan seperjuangan yang sama-sama dari sem 1 sampai la akhir penamat jenis yang memang usaha kental, result gempak, tak give up, penuh komitment, focus, tak kedekut ilmu, suka menolong,. Walaupon derang convo bulan 12 ni, turn aku pulak next year, ok la tu. sebab aku tangguh sem masa bersalin Fiyyaz. Tak pe, kalo ada kesempatan, aku nak datang time derang baling topi. In Sha Allah.

Alhamdulillah, Fiyyaz pon skang dah makin bijak, makin manja. Ada je telatah yang buat aku rasa excited lelebih. Bila dok office, mula lah hati rasa nak cepat balik, sebab nak layan kerenah budak tu. tapi, kenkadang, aku frust giler bila time aku letih sangat, mesti buat tak layan dia, then pasang u-tube untuk dia, Allah, rasa sangat2 tak bagus untuk anak macam tu. tu yang, aku tak prefer nak lepak office lelama. Asyik nak cepat balik je. Padahal, aku perlu ot, cuti tak mencukupi. Supaya aku boleh luangkan masa ngan dia, sabtu time ot, aku bawak fiyyaz gi office.. Fiyyaz pon suka buat hal sendiri, senang la aku nak buat kerja kat office, sambal tu pantau-pantau dia buat apa..

Bila study diplomaku dah settle, banyak sebonanye plan aku nak buat itu buat ini. Tapi, aku tak tahu nak mula mana satu. Aku nak sangat join kelas2 berfaedah, macam klas masakan ke, klas menjahit ke, kelas keagamaan, cam blajar mengaji gitu, or etc.. tapi, aku cam lemau pulak hujung tahun cenggini, lagi2 website perbadanan cam dah close aktiviti yang aku nak join. Aku ada plan nak amek lesen driving. Tapi, ntah bila nak start nye. Tak register pon lagi.haha! nampak naw tak bersungguh. Ya yay a, I know, kena blajo driving, kena ada lesen, something happen nanti nyesal kat diri, tapi.. nanti la aku pegi register. Ok ok.


Tak tahu nak cerita apa lagi, nak gambar Fiyyaz terbaru..






Terima Kasih

10 Oktober 2014

Virus coxsackie, Hand Foot Mouth Disease HFMD

Assalamualaikum..

Hai koranggg! Lama dah tak soseh kat belog ni. Aku lagi aktif nun kat pesbuk, wechat & IG. Maaflah korangg. Eh. ntah ntah dah takde yang kepingin nak baca blog aku. Takpelahh koranggg.

Sebonanya, aku nak cerita pasal anak. Yaa, pasal Fiyyaz. Fiyyaz dijangkiti virus Coxsackie, Hand Foot Mouth Disease HFMD – sakit tangan kaki dan mulut. Ada dokter yang kata nipenyakit bahaya, ada yang so so aje. Meh aku story dari awal, acaner fiyyaz kena k.

28hb/Sept : Malam ahad tu, Fiyyaz cam demam. Tapi bila aku cek suhu dia just 37.4. kira belom di tahap demam. Sbelah malam, Fiyyaz taknak susu pon, just susu sikit sikit. Malam tu, berharap dia tak demam.

29hb/Sept : Isnin-Esok paginya dia tak demam pon. Cuma suam suam je badan dia. Aku pon hantar gi pengasuh cam biasa. Kiranya nak halfday la. Karang ayat nak gitau cc kat office, dapat ke tak.. tapi tak halfday pon, firstly sbb busy sangat, tapi 2-3 kali call pengasuh, pengasuh kata fiyyaz okay, main-main dengan kawan2 dia.

30hb/Sept : Selasa-Fiyyaz dah taka da panas suam suam tu. sebab dia pon cam sihat. Cuma susu taknak minum sangat. So, aku dah pesan dengan pengasuh, bagi fiyyaz makan lebih, sebab susu dia tak berapa nak sangat. *hati still tak sedap, sebab jarang Fiyyaz camni*

Bila kul 5pm, lepas waktu office, bergegas amek fiyyaz, tengok dia sihat. Still gelak2. Takde apa ponn. Cuma aku terperasan, kat tangan dia ada biji2 air. Tapi satu kelompok je la kat tangan..

So, belah malam, ayah Fiyyaz gi main badminton. Mulalah Fiyyaz menangis menangis sampai la kul 12am dari kul 10pm dia berjaga. Asben kul 12 am lebih baru balik, aku gitau Fiyyaz nangis je. Tak pasti apa puncanya. Dua tiga kali bukak baju tengok kenapa. Tapi ok je. Takut sakit perut, tapi tak jugak. Malam tu sampai ke subuh, aku tak tidur lena, berjaga je. Sebab dia nangis, merengek, walaupon mata tutup je masa tu.

1hb/Okt : pagi tu, aku tengok seluruh tangan sampai ke siku dan mulut ada biji2 air, kaki tak banyak sangat.. aku dah risau dah masa tu. Gitau asben, aku tak nak keje, nak bawak Fiyyaz pegi klinik. Sebab takut chicken pox ke, takot alergic sesuatu ke, atau effect dari injection setahun minggu lepas sebelum tu. banyak perkara aku dok fikir.

Pagi tu, terus bawak Fiyyaz gi klinik presint 11,  dokter pompuan tu kata Fiyyaz kena HFMD. Laa, aku kemain tanya kenapa la, camna nak jaga la, pantang makan apa laa. Pastu, dokter suruh kuarantin seminggu, isi borang ntah borang apa. aku pon isi laa.

Fiyyaz cam ngantuk je, tapi susu dia ok. Aku dua tiga kali dok bukak mulut Fiyyaz, risau ada ulser. Sebab dokter kata, Ulser tu yang menyebabkan dia taknak makan dan minum.
2hb/Okt : Aku ada paper law, btw exam aku tak habis lagi. Bayangkanlah, belah malam just belek2 buku je. Sebab memikirkan azab sakit Fiyyaz. Dia kecik lagi,, tapi dah memacam sakit dia alami. Sedih sangat. So, baca buku, tengok Fiyyaz, malam tu jaga Fiyyaz tengok dia, tapi Alhamdulillah, dia tidur nyenyak, tak merengek pon. Susu pon ok jugak.

Siang tu, Fiyyaz sakit sakit pon terpaksa ikut ibu dia pegi shah Alam. Dia dan asben dok tunggu dalam kereta sampai ibu habis exam. Lepastu, tengok area kaki Fiyyaz, dah penuh dah dengan biji2 berair tu. Ya Allah, sedih sangat tengok keadaan Fiyyaz. Mesti sakit, mesti gatal, mesti pedih. Tapi Fiyyaz ok menyusu banyak, makan banyak. Syukurlah, ulser takde lagi kat mulut dia, just kat luar mulut ada biji2.

3hb/Okt : asben bawak kejap Fiyyaz gi Office sebab nak mintak kebenaran kluar awal, bila semua orang tengok Fiyyaz, dorang kata kali pertama nampak budak kena HFMD sebanyak tu kat tangan ngan kaki. Mulalah aku risau, mulalah aku gelabah. So, aku pon kluar awal dari office, ajak asben gi Hospital Putrajaya gi emergency.

Kat emergency, dokter kata, ada baby yang akan kena sikit, ada yang kena banyak. Tapi dia kata syukurlah Fiyyaz tak kena ulser kat mulut, sebab itu yang paling dorang takut, sebab tak boleh nak minum dan makan. Syukurlah, sakitnya kat luar2 je. So, gigihlah aku sapu lotion, mandikan Fiyyaz dengan detol 3kali sehari.

4hb – 6hb/Okt : sepanjang hari Fiyyaz aktif je, takde pula tanda-tanda dia gatal-gatal, tak meragam, still menyusu dan makan. Bersyukur sangat dia sihat walaupon nampak macam sakit je biji berair tu. Ada yang besar2 ada yang kecik biji2 air tu. so, aku just mandikan dengan detol je, taknak pakai sabun, takut pedih.

6hb sampai sekarang. Ipar dah datang sini smenjak isnin lalu, so dia lah tolong jaga masa aku dan asben gi kerja. Skarang biji2 tu dah kering dah, dah jadi kudis, masa untuk mengelupas. Aku still tak bagi dia makan semua jenis lauk. Aku Cuma bagi fiyyaz sayur dan bubur nasi. Sebab aku takut nanti dia rasa gatal. Alhamdulillah Fiyyaz dah beransur pulih.


Fiyyaz senang di jangkiti virus, sebab dia selalu sakit sebelum ni. Apa2 pon, ibu sentiasa doakan kesihatan Fiyyaz. Moga menjadi anak yang berguna, anak yang soleh sampai akhirat  kelak. aminnn

Otw pegi klinik. kesian anak ibu

Masa kat rumah, dia still aktif main-main gelak gelak

masa ikut ibu gi exam kat Shah Alam.
*ada je gambar full dia kat tangan and kaki, tapi aku tak berani gi tengok korangg, takut korang sedih tengok keadaan dia. aku ni hari2 menghadap lagi la, sedih yang amat. InshaAllah, Fiyyaz anak yang kuat lawan segala penyakit*


Terima Kasih

12 September 2014

Final exam last sem

Assalamualaikum

Dah lama tak buat post baru kat blog ni.
Busy sangat. Yaa! Busy dengan keduiaan. MashaAllah.

Takde apa yang menarik untuk di kongsikan.
Cuma my husband dan my son tak lama lagi sambut birthday masing2.
My husband 22hb Sept dan my son 21hb Sept.
Yep, dekat je birthday derang. So, jimat, sharing cake je la.hehe
Plan memang nak buat surprise,
But, aku tak dapek nak surprise sangat.
Berkepit ngan asben, memang sah tableh nak surprise.
Nak surprise kat anak, paham ke dia,hehe

Hujung bulan ni, final exam dah
InshaAllah, ni la last sem aku.
Berharap, takde la yang ter-repeat.
Selama ni, pon only one paper repeat, tupon benda tak sangka.
Lecture tak nak bagi lulus walaupon dah buat semuanya.
Terpaksa bayar, masatu sem 3 or sem 4.
(*paper ni tak amek masa final pon*)
Now, inilah last sem aku, hopefully aku dipermudahkan
So, tahun depan dah boleh graduate.
Convo dengan anak, suami, emak and all of my family,,
InshaAllah




Terima Kasih

15 Ogos 2014

my baby shinung

Assalamualaikum.

Dah lama menyepikan diri kat blog ni,. Lagi-lagi busy dengan study la kerja laa, itu belom busy ke anak. Ye, anak bujang aku tu, dah makin aktif makin manja dengan aku. Tu yang berpisah kejap je,, dah mencari.. maybe si bujang aku tu lebih rapat dengan aku, tu yang kalo ada ayah dia pon dia tak pandang sangat. Hehe..

Haritu balik kampung raya 2 minggu lebih. Kat kampung, Fiyyaz memilih orang dah. Dengan mak aku, mak mertua dll, semua dia tak nak dengan ayah dia pon, dia tak nak, laa pulak dahhh.. tapi dah 2 3 hari cenggitu pastu dia ok sikit, Cuma tetap mencari aku kalo xde depan mata dia. Mak aku pulak try guna spek mata, baru fiyyaz nak, kalo tak, memey dia tak nak langsung laaa.hee.. kenkadang tu, aku gi jemur kain kat nun blakang umah pon, mata dia tajam boleh nampak aku. Mula lah teriak ala2 nangis “maaaaaa~~~~ mama~”..skang budak tu dah suka beno sebut bababa….. mamaaaaa, pastu buat bunyi mulut *POP*.. kat kampung ler dia bergiat aktif buat bunyi gitu. Then gelak gelak.




Actually, geng geng fiyyaz dah mula nak berjalan. Fiyyaz baru start nak berdiri, bertenggek kat meja tv, kerusi dan lain-lain. Fiyyaz lambat sikit kot, tapi aku tak nak la mendesak dia untuk cepat, aku ajar dia slow2 melangkah.. lagipon, lain baby lain kecepatan dia. So, ada baby yang dok ngan pengasuh sama2 fiyyaz dah macam sebaya sebab suka dok berdiri berdiri walhal yang gegirl tu baru 8 bulan, yang fiyyaz dah 10 bulan.hehe. InshaAllah, Fiyyaz akan cepat jalan.. dah pandai jalan, mulalah dia nanti nak lawat aku ke dapuq tu.hehehe..

Ok laaa.. nanti kita sambung lagi k,..




Terima Kasih

10 Julai 2014

Madu Arab asli Al-Egypt

Assalamualaikum..

Kali ni nak cerita pasal Madu Arab asli Al-Egypt. Aku baru beli online dari facebok. Err tak pernah beli online. Ini la firstime. Aku jarang nak beli online sebab sini senang nak dapat apa yang di mahu. Lagi satu aku takot2 kalo benda yang di nak tu tak dapat. If nak beli baju online, cam tak konfiden sesuai kat badan.. ahh dah melalut ke lain dah..

Dek kerna udara kat Putrajaya ni tak berapa nak bagus sangat, kenkadang bau asap tu kuat je, hujan ke tak ke sama je, dan haba panas. Anak pulak memang cepat kena sakit, maybe antibody tak kuat, walhal ibu dan ayah jarang demam, jarang sakit.. *Cuma lepas bersalin ni, aku cepat kena sakit*.. Aku pon cari la inisiatif nak kurangkan sakit dan kuatkan antibody dia.

Aku beli ahad lepas, before bayar tu, tanya dulu kat asben, ok tak produk nak hilangkan selsema & kahak baby?.. asben on je masa tu. harag RM62.  Lagipon untuk Fiyyaz, sanggup la buat apa sahaja.. walhal, aku just tengok facebook produk tu, tapi tak tahu jenis produk tu apa, macam mana dll. Kiranya, rembat tanpa tahu rupa sebenar.. lagi satu, feedback dari orang ramai pon ok.. anak dia yang selsema berbulan-bulan terus ok.. aku pon beli je.

Lusanya, kawan ofis pegi outstation kat area kedah nun, so, dia offer sapa nak madu tualang nanti dia beli. Aku pon deal dengan kawan ofis sorang lagi, nak share je madu tualang tu. RM50 sebotol, bagi dua. Deal! Madu tualang lagi ok, sebab dia cari madu ni dalam hutan, tu mahal sikit.

Tup-tup, produk yang aku beli online pon sampai. Aku bukak..laaa madu jugak.. Madu Arab asli.. ok, kawan yang aku deal tupon tak kisah nak share ke tak, sebab dia pon macam aku jugak, koleksi madu kat rumah banyak..hehe..


Antara kelebihan Madu Arab asli Al-Egypt
-madu yang termahal
-lebah yang menghisap madu ini menghisap nectar dari pohon kurma dan pohon sidr yang memiliki penyembuhan yang baik
-madu arab lebih likat (keran kuantiti air dalam madu adalah dangat sedikit
- Mengandungi vit A,B,C dan E
- Mempunyai zat galian dan kecergasan minda
-Merawat demam dan sebagai antibody
-Merawat lelah dan paru-paru berair
-Menegangkan kulit muka / awet muda
-Memudahkan proses penghadaman
-Menambah hormone
-Merawat luka
-untuk orang yang bekerja kuat dan bersukan

Cara pengambilan / dos
Dewasa - 1 sudu pagi sebelum sarapan
Kanak-kanak - 1/2 sudu pagi sebelum sarapan

*Pengambilan Madu Mesti Menggunakan Sudu Plastik Dan Elakkan Simpan Dalam Peti Sejuk.

"Madu Arab Diimpot Dari Iran Yang Mana Lebah Disana Sangat Gemar Menghisap Madu Dari Bebunga Pokok Kurma , Tin, Delima Dan Zaitun. " Itulah Kelainan Madu Arab 

Terima Kasih

09 Julai 2014

Menu simple bulan Ramadhan..



Salam..



Hai.. aku rajin nak update blog. Ye, yang ni je rajin..

Yang lain cam lemau kemainn.



Aku nak ceghite pasal makanan..

Ramdhan kali ni, aku rajin sangat masak kat rumah.

Asben pon pelik.. siap ayat sindir bini dia taw (^,^)”

“yang, puasa kali ni rajin masak kat rumah”

Ok.. bisa ayat asben tu..haha



Yep, tahun lepas ada alasan kalo buka kat luar atau ke baazar ramdon..

Tahun ni, idokler dapat alasan indah ibu ngandung..

Better berbuka kat rumah..

Lagi jimat, lagi sedap, lagi berkualiti.kah kah kah..



Lagi-lagi si anak yang aktif naw tu.

Bila kat walker, rajin naw dia lawat ibu dia kat dapur.

Kalo merayap, pon sampai gak ke dapur.

Kenkadang singgah stor bilik satu sambil ketak ketuk kat sana.

Bila ibu munculkan diri depan dia, laju je menyerbu kat ibu.

Kalo tak pandang wajah ibu ni, hah! merengek la dia..

Padahal, ayah dia ada je depan tv tu hah!..



Kalo bawak buka kat luar, contoh kat restoran.

Ok. Dia punya ragam, nak di dukung, nak mintak makanan.

Memacam laaa..hehe..

Tu yang lebih elok duduk rumah diam2,

Berbuka kat rumah.



Ahad lepas, aku, asben ngan dak fiyyaz pegi baazar Ramadhan.

Fiyyaz diam aje duk diam di dukung leh ayah dia.

Maybe dia kepanasan tu..hehe.. tapi dia sonok dapat jenjalan..

Beli la beberapa jenis makanan..

OK la jugak RM16 je total semua..

(roti john+nasi goreng+mee goreng+jus tembikai+cucur udang+mee sup)

Ok tak??

Banding sbelom ni, kemain sampai puloh puloh..



Menu berbuka slalunya masak simple aje..

Antaranya ni..

Yang lain tak snap pon..hehe..

(masak cepat, siap cepat sebab before puasa aku dah siap-siap blender semua bawang merah, bawang putih dan cili kering.)

Sila buat cam gini, gerenti masak cepat..




Terima Kasih

selfie*



Assalamualaikum..



Hmm.. aku cam lemau giler pagi ni. Takde mood gitu.. semalam kemain hu ha hu ha kat office. Ni lemau sebab malam tadi Fiyyaz berjaga.. dari kul 1 lebih ke 2 stengah pagi dia dok panjat2 badan ibu.. tu cara dia nak kejutkan aku.. kalo tak jalan jugak, dia memekik la kejutkan ibu dia. Satu pangsapuri dengar suara nyaring dia. Err.. berdesing telinga kalo dia nangis tengah malam..haha. dah la ngantok giler time gitu kan..



Esok esok, ko dah ada anak baru paham, lena tak lena tidur ada anak kecik. Ok, baru aku paham.. kesian kat mak aku.. 6 orang dia kena layan kerenah. Nasib baik la jarak umur jauh sikit, dapatlah emak lena tidur bila dah umur 3-4 tahun. Iye ke lena? Ok, tunggu Fiyyaz dah umur gitu, baru aku bleh citer, takde pengalaman, blagak ada pengalaman pulak.. heee *sengih comel*



Fiyyaz, dari bulan ke bulan, ada je perangai baru dia. Dari nak tidur buai, tak nak buai, skang dah buai balik. Lenguh tangan enjut buai tu, kenkadang join skali lelap, kenkadang Fiyyaz diam je kat dalam buai, sambil perati ibu dia tidur tak hengat dunia. Ok, kenapa aku tak beli je mesin enjut buai tu? aku dah beli satu, tapi letak kat pengasuh. Nasib baiklah pengasuh dia tak mintak beli buai baru,.. ada buai lama kat umah dia yang tak pakai, so, dia bagi Fiyyaz guna.. kat umah aku pulak belom ada mesin enjut. Err.. tunggu la dulu kot, sebab mesin enjut baru tu pon baru beli,. Tunggu ada duit lebih..hehe.. terpaksa lah enjut tangan..



Orang kata, tidur buai ni tak baik..blaa blaa blaaa.. tak pe la.. dah anak nak buai, bagi jela, nak ke bersengkang mata paksa dia tiduq tapi tak nak tiduq. Ke nak jadi mata panda?. ni pon sebab pertukaran bulan dia.. Gara-gara dia sakit masuk ward hari tu, start tu la dia nak tidur buai.. malas nak fikir..haha



Actually, kalo tengok perkembangan anak orang yang baya fiyyaz dah merangkak, dah berdiri.. Fiyyaz still tak merangkak lagi dan tak berdiri lepas tangan lagi. Bak kata depa, lain baby lain perkembangan, nurse pon aritu kata takpe.. lagipon Fiyyaz baby yang sangat aktif, dan kehulu kehilir meniarap.. suka panjat badan ayah ibu dia.. depa kata pulak, kalo baby lambat merangakak tapi nanti cepat berjalan.. sokayyy, ibu fiyyaz ok je, tapi ibu selalu jadi pendorong kat blakang dia..Fyi, gigi fiyyaz baru dua, ingatkan demam haritu nak tambah gigi baru.. tapi, cam tak de je.. baby lain dah 4 gigi kot. Ehh ibu fiyyaz tak kisah lahh.. yang penting anak ibu sihat..



Ni la si budak yang selalu cari pasal dengan ayah dia..

Selfie bersama ibu

Winkkk*



Terima Kasih

© ✿EmmA Nyiu✿ | Design By MaiGraphikDesign