Followers

09 Ogos 2011

Kelupis


Salam Ramadhaaaannn..

Kali ne nak cakap sal makanan ler. Bleh tak? oh maseh awal lagik jangan nak buke pose lak. ngeeh. Alhamdulilah PM bagi bonus jugek, syukurlah ea daripada tak dapat langsung. So, jangan berbelanja berlebihan ye dak? Eih, larik tajuk lak, kita nak cakap sal makanan kan tadik. Okeh. gambar ne amek dari gugel jugek. Mahap di pinta kepada tuan empunya. Saja nak share makanan tradisi kampung. Kalo Hari Raya, mesti ade makanan ne kat umah aku. gerenti emak aku akan buat. Anak-anak emak aku ne jugek yang sedia membantu kat dapur. Aku antara anak emak yang pro buat makanan yang aku nak gitaw ne. Bukan tolong masak cuma tolong masukan pulut yang separuh masak ke dalam daun. ngehe! Pandai tak aku, sebab aku buat sentiasa kemas (wah bangga!). Nanti masa raya aku masukkan gambar makanan tradisi we all ok.. Ne hah makanan yang aku nak habaq ne..

 



Nama makanan ni adalah Kelupis. Kalo kat daerah we all sangat fofulerr sgt ne makanan taw. Kalo masa kenduri kawen ker, kenduri kendara ke mesti Kelupis ne ade, btw tak semua tempat kat Sabah tu guna makanan tradisi ne. Kalo Ikut daerah tertentu kot, oh mahap la itu yang aku tahu jek la ye. Selalu kelupis ni cicah ngan kuah kacang, rendang pon boleh jugek.Tapi, kuah kacang emak aku la paling sodap. Besa laa, si anak pasti lebih suka masakan ibu la katakan.hehe. erm tak sabar lak nak balek kampung.hihi.

Nak tahu tak, ade la brader ne, dia datang berhari raya kat umah aku. Then emak aku suruh aku hidang makanan kat dia. Dia pon pelik, sebab tak tahu apa tu kelupis. miahaha. Dia pon ikut cara aku makan n cicah bagai. Lepas tu, dia tanya :

si brader : apa nama makanan ni tadi? Kelumpis ke?

Aku : hah! Kelumpis? 

We all satu family gelak. seb bek tak kelompo.hahahaha. So, aku pulak dengan bangganya bawak kelupis tu pi umah brader tu masa dia buat open house. Family dia suka makan, siap nak tempah untuk tahun ne. hehe. 
Daa, tu jek buat kali ne. tqvm.!

Terima Kasih

17 ulasan:

hyazz berkata...

ooo...kelupis nama nye...kalau kat kelate kami panggil ketupat daun pisang.. tengah2 kami letak serunding ikan@daging...bess sangat

nizamsani berkata...

tak pernah makan ni.

Nur Fiyzza berkata...

Sedapnye.. suka sgt dgn benda nie.. mkn dgn rendang atau lontong..

Si Pengembara berkata...

oo..baru tahuu..macam bess je.. nak jugak.. kalau yang saya tahu n bese makan.. pulut panggang namanya.. dalam nye ade inti daging halus2...
nyum2...pose2..

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock berkata...

kelupis nama dia ...huhu

kita panggil kue dakap ...

kah kah

bact. berkata...

ha, betul tu.
mcm org atas.
dekat kedah org panggil kuih dakap.

☆ ★ e m m a N Y ☆ ★ berkata...

@hyazz :
Oh, iye ke. Kelupis ne xguna daun pisang.. tak tahu laa nama daun tu apa..hehe

@nizamsani:
Try la makan.. sedap woo

@Nur Fiyzza :
iye, sedap sdap sdap..

@Si Pengembara:
Owh, yang ne tak de inti dalam.. so, kena makan ngan kuah kacang or rendang

@hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock :
Owh ye ke..lain tempat laen namanya..hehe

@bact. :
Owh, org kedah panggil nama ne kue dakap ye..

Aiman Nazirmuddin berkata...

sedap. lapaq. btw, salam ramadhan.

darkrose~ berkata...

macam burasak ek?:)

hyazz berkata...

ooo..ye ke...bis tu daun ape ek...kami guna daun pisang wat balut selain daun palas

nurul atikah berkata...

apa kelupis nie??
hehe.. xpenh dgr.. :P

☆ ★ e m m a N Y ☆ ★ berkata...

@Aiman Nazirmuddin
Salam Ramadhan jugek..
:D

☆ ★ e m m a N Y ☆ ★ berkata...

@darkrose~
Iya la kot.. Cuma cara bungkus tu jek kot..

☆ ★ e m m a N Y ☆ ★ berkata...

@hyazz
Oh ye,, erm kelupis ne cuma boleg guna daun hutan.. nama daun tu DAUN IRIK.. ce search kat gugel.. pasti ada..

☆ ★ e m m a N Y ☆ ★ berkata...

@nurul atikah
Kelupis ne cuma ada kat sesetengah tempat kat sabah n sarawak.. hihi

Cik Purple Pinkypuff berkata...

kelupis!pebret ku plang ni.. haha..psstt.. asal mana? sy dari membakut.. anda? hehehe.. jgn lupa dtg pi blog sy ya..:)

☆ ★ e m m a N Y ☆ ★ berkata...

@Cik Purple Pinkypuff
Asal Cptang..
hehe.. Aq pown suka makan kelupis..

© ✿EmmA Nyiu✿ | Design By MaiGraphikDesign