Followers

10 Jun 2013

My Baby Kicking..





Assalamualaikum.


Hai teman teman.. I muncul kembali..teheee..dah lama sebonanya I nak kongsi ceghite pasal my baby inside..


I nak story pasal my baby kicking..i dah dapat rasakan pergerakan baby I seawal usia kandungan maksudnya 19weeks I dah rasa dahh..awal giler kan.. masatu, tendangan dia tak kuat lagi pon.. rasa cam geli geli jek.. tapi i tak konfiden nak cakap itu tendangan baby, tapi bila baca blogger lain, kata ada rasa geli2 ngan gesel2..so betul la tu.. tapi masa nurse tanya i, i cakap belum rasa lagi tendangan baby..hehe.. kawan I kata dia dapat rasakan tendangan baby masa 6 bulan.. so, agak2 baby I ni besaw ehh..huhu.


Tapi, masa scan haritu, size baby I padan dengan usia bulan kandungan kater dokter laa… baby aktif menendang bila waktu petang dalam kul 5 sampai la kul 7.. kalo pepagi tu kadang kadang jek.


Haritu I suruh hubby letak tangan kat peyut I, firstime hubby rasa tendangan dari si baby..hehe.. dia punya excited komain ko!.hehe.


So, today..dah masuk 6 bulan.yeayy…waaaaaaaaaaa.. kalo kira bulan tak lama lagi laa I nak jadi ibu..hehe..


Skarang pon I dah rasa badan I dah berat.. i tengah proses kawal makan la skang ni.. kang masa pantang pon I bleh selim semula kot.ehe. kita teraiii k…


Semalam, I puasa..  seharian la I dok umah aje.. sahur tu, I cakap kat baby inside yang ibu dia ni nak puasa. Harap si baby inside baik2 saja kat dalam peyut tu. Alhamdulillah, smua ok ok jek.. I dah puasa kali yang ke-4 masa i pregnant ni.. belah pagi tu, baby inside ok2 jek.. so, I buat benda2 ringan jek laa..hehe.. bila dah tengahari pulok, peyut I cam pedih..alaa, macam masa I puasa selalu..

bila kul 3pm,masa tu I tengah baring, sambil termenung.. hubby pulok tengah tidok kat sbelah.. tetiba si baby gerak gerak.. kuat pulok tu..ghisau I di buatnya.. I tengok jek peyut I, cam terasa gerakkan baby.. kali ke 5 gerakkan,, terus I kejutkan hubby. Serta merta hubby bangun tengok dan letak tangan kat peyut.. kuat seyyy.. I kata kat hubby, “kenapa yaa?”.. almaklumah, bakal ibu kurang pengalaman..hehe.. I rasa, baby tengah buat pusingan kot, dek kerna I tengah baring, so dia tersekat sekat..hehe.. jadik I terus gerak sikit2 supaya dia senang nak buat pusingan..last2 dah reda rasa gerakkan dia…hehe. Cam best pulok masa tu.. memula risau jugek sebab I kan tengah puasa, I takut baby ada effect ke ape.. tapi, I bleh rasa, baby still ok.. so, I teruskan lah hingga ke petang…







Terima Kasih

1 ulasan:

shaheeda berkata...

hihi.. akk pun xcited nk tgk emma jd ibu, bykkan mengaji k, insya Allah semua jadi mudah.. take care dear

© ✿EmmA Nyiu✿ | Design By MaiGraphikDesign