Followers

29 April 2013

degupan jantung baby buah hati emma dan fame

-->
Assalamualaikum..

Pagi tadik  ada check up. Pepagi lagi I dah bersiap,. Sempat la jugak kemas2 ghumah, jemur kain, sapu2 sikit, cuci pinggan dan buang sampah. Hermmm hubby pulok macam biasa,. Selow seloww la bagai. I tak sempat nak sediakan breakfast. I cadang nak makan kat luar jek. Tu yang tak masak.

I dah suruh hubby cepat, hubby slumber jek ngan muke toye dia, cam tak rela nak mandi pagi.grrrr, lain kali tak mo cakap dah bila ada checkup, so, cepatla dia nak bersiap gi keja,.hehe, maklumlah, dia tak suka ada kreta lain kat highway selain dia, tu sebab kadang2 we all jalan dari ghumah masih gelap gulita..

So, we all plan lepas checkup baru gi mamam.. ekceli, I dah lapar dah pagi tu, huhu.. tapi, malas nak ulang alik, lagipon bukan I sorang aje nak checkup nya. Ramai taw.. dah sampai klinik I dapat no 2. Cepat la proses nye. Stengah jam jek dah siapppp…

Lepas nurse dah periksa I itu ini itu ini..

Kencing : OK!
HB : 11.7 (sebelum ni 13)
Berat badan : naik 2.2 kg huhu (belom bekfast, kalo dah cane?)
Tekanan darah : OK!

Makanya, hari ni I di bebel leh nurse.huhu. sebab berat badan naik 2.2kg spatutnya 0.5kg je setiap bulan….uwaaaaaaaaa.. nurse kata I gemuk.wwkwkkwkw. (ekceli maintain je, tang peyut je kot hiii) nurse siap takut takut kan I, lepas ni, kalo check up lagi I naik 4 kg, I kena minum air gula..hahahaha. AIR gula u know (glukos)..hmm, semua orang cakap bila minum air gula tu sangat2 memeritkan.hehuuu..

Selama ni, I ingatkan kalo minum air gula tu sebab hb rendah.. woahhh, rupanya disebabkan terover berat badan dari sepatutnya. Macam yang I cakap, kena 0.5kg je, tapi I naik 2.2kg (masa ni tak makan lagi tau)..haaa amekauuuu. Terlalu bahagia bersama si baby bump, sehinggakan makan makanan berat tanpa segan silu. Itulah akibatnya…

Nurse kata, I kena kurangkan makan nasi, mee, kuew teow, roti, semua yang berkarbohidrat.. dan dia suruh I makan sayuran hijau dan banyakkan minum jus buah. Kurangkan minum kafien itu ini dan semua…. Dan apa yang nurse kata tu memang I ada silapnya, “maafkan ibu ya anakku, lepas ni ibu control makan dan minum k”

Lepas I gugel, ibu yang terlebih berat badan, kena minum air gula, di kuatiri ada kencing manis,.ehh ye kerr laa? So, kalo baby besar kat peyut, si ibu kena paksa bersalin awal. Ohmaiiiii… bila I baca kat gugel, orang yang bersalin awal, lagi sakit dari bersalin biasa.. herrrrmmmmm (picit kepala)…

Dengan ini, I isytiharkan, I kena kawal makan karbohidrat.. dua minggu lagi I kena check up di sebabkan masalah berat badan..hehuuu..

Inilah akibatnya tak jaga makan..


Alhamdulillah, hari ni kali pertama dengar degupan jantung baby... terima kasih ya ALLAH...

Terima Kasih

Tiada ulasan:

© ✿EmmA Nyiu✿ | Design By MaiGraphikDesign