Followers

23 Mei 2013

MGTT - berat ku menaik lagi (kuat makan..hihi)

-->
Assalamualaikum..



Meh laaa, I mulakan ceghiter pasai MGTT.. hehe.. apekah menatang MGTT itu.. MGTT tu singkatan bagi “Meal Glucose Tolerance Test”.. bila berat badan I mendadak naik tanpa had, setiap dua minggu berat daku akan naik 2.2kg.. dah la static beratnye, macam tak caye. Tengok dari badan tak jugak gemok, cume tang perut.hehe.. maksudnyeeeeeeeee baby I yang membesawww kat dalam peyut bump bump ni hah!..


So, bila nurse dah warning I, tapi I still slumber badak makan karbohidrat macam biasa tanpa ada perasaan segan silu untuk mengurangkannya agar ianya menjadi separuh apatah lagi menjadikan ianya sesuku, oh tidakk, ia sangat menduka citakan. Walhal, I tahu apekah akibatnye jika berdegil tidak mengawal makan. Dengan itu, seperti yang di utarakan, jika naik lagi I kena minum air glucose, atau nama melayunya ‘air gula’..ho yeah, melompat kesedihan* wink wink

Last appointment klinik I pada 16 Mei 2013 lalu, maka di situlah I di bebel leh nurse sebab I naik berat.. nurse bagi I temu janji dekat klinik present 9 untuk meminum air gula tersebut.. present 9 dah la banyak manusia, kat present 11 hanya untuk orang2 presint 11 aje, jadik tak la lama, ye dak.


Orang kata air gula adalah sangat menyeksakan.. banyak la I terbaca kat belog2 ibu2 mengandung kata


kalo diberi pilihan, I lebih rela cucuk jarum amek darah dari minum air gula

susah woo nak habeskan segelas air gula tu

air gula tu sangat2 memeritkan


I memula cam, heh teruk sangat ke sampai cenggitu skali depa habaq maih.. by the way, I cool je, takde la nak takot sangat pon.hehu.. takde la nebes nak minum air gula, Cuma I gedik2 manja kat hubby kata, “hari ni kena cucuk jarum,huwaaaaa

Antara peraturan bila kena minum air gula, firstly, kena berpuasa dari jam 10.00 malam hari sebelumnya, secondly, u kena amek darah dulu sebotol kecik tu, tirdly, u kena minum air gula segelas, fourthly, u kena tunggu dua jam, lastly, lepas dua jam dia akan cucuk darah kat tangan amek darah sebotol lagi.. dahh siappppp..


Malam sebelum nye tu, I makan nasik pukol 9.30pm.. saja lewat2 sebab kena puasa start kul 10.00pm kan.. sampai la ke pagi, I tak makan dan minum..ekceli bleh je minum tapi kena minum sikit ajeee, tapi, I nak MGTT tu lebih berkesan.hehe..konon..  sampai klinik, I kena amek darah kali pertama, alahhhhh, I cool je, dah biasa dah cucuk2 jarum bila dah pregnant.. nanti u all pregnant gitulah jugak, tak bleh nak lari dari jarum..


Lepas tu, I kena minum air gula dekat gelas plastic jernih.. tapi air glucose I tu kaler oren.. kat meja tu ada dua gelas air gula. Segelas air tu agak banyak sedikit banding yang segelas lagi, so, I cepat2 rembat yang kurang sikit tu dan akak lepas I tu yang kena minum banyak sikit.hihi..

Sbelum meneguk air gula tu, baca bismilah dulu.. minum seteguk dua cam ok lagi la, tapi airnyeeee manissssssss yanggggg amattttttt tahu dak?.. akak kat sbelah I masih lagi tenung2 air tu. cam rela tak rela je minum.haha.. I cepat2 minum supaya dapat habiskan cepat.. tapi, tekak dah rasa perit sakit sebab manis.. so, dah habis, I cepat2 pegi beli air mineral dan minum seteguk je.. supaya hilang rasa perit kat tekak tu hah..

Hubby masa tu takde, makanya I kena tunggu selama 2 jam kat klinik. I rasa mengantuk yang amattt sangat.. so, I tidoq je kat kerusi klinik..tak kisahlahh yang penting I nak lelap kejap pon jadilah..hehu..

Lepas dua jam, nama I di panggil dan amek darah sebotol lagi.. dah settle baru boleh balik, hubby dah tunggu kat luar makmal.. I gedik2 manja ngadu sakit tang tangan lepas cucuk jarum..huwaaaa. ngengade lagi..huhu..
Sampai skang lebam lagi kat tangan ni..sebab nurse cucuk jarum kat urat yang tepi tu yang sakit tu..adoihh…

Bila dah ada pengalaman minum gula ni, I rasa I nak jaga berat badan I lepas ni.. I kena kurang makan karbohidrat walaupon setiap masa rasa nak makan aje.. asal nak jalan je,rasa nak makan, walhal tak lapar…dengan ini, I kena control karbohidrat dari sekarang..

Ok bai!

Terima Kasih

Tiada ulasan:

© ✿EmmA Nyiu✿ | Design By MaiGraphikDesign