Followers

12 November 2012

HIV TEST, Tips2

Assalamualaikum wbt..

Mukaddimah dah chegita panjang lebiaq. Mari mulakan pendahuluan.

9hb November 2012, Jumaat lepas,( jumaat minggu lepiah) aku amek halfday. Halfday memang kesukaan di minati ramai. Halfday, bukan suka suka heih. aku dan fiancé ada appointment untuk HIV Test.

Ini ceghita dah hampir sebulan yang lalu…Before nak pegi HIV test ni, penin kepala pegi carik klinik yang buat HIV Test.. pegi la si hamba Allah ni, search kat tenit, cari klinik2 yang berdekatan je. Huh. Memula call klinik Putrajaya. Jawapan, hampeh. Semua penuhhhhhhhhhhhh. Mak eihhhh, banyak naw orang booking nyew. Mana nak carik klinik ni? *dalam hati* klinik sana-sini aku call, KL, Puchong, Cheras semua2… semua klinik suruh datang, booking tarikh. Yang malas nye kena pegi tu. malas.

So, aku dah mula lemau nak carik. Aku pon mintak tolong kakak kat kampong suruh dia booking kat kampong jew. Haha. Tapi, kakak kata tak payah booking, datang jer, terus dia buat test. Tapi, rasa cam tak sedap hati kalo tak booking kat area sini. So, aku search klinik dekat seri kembangan. Ohh dekat jer, nunnnn dekat-dekat Mines tu jek. ^^, ..

Sanggup amek cuti satu hari, pegi booking kat sana. Alhamdulillah. Masih banyak kosong. Booking sebelum tarikh balik kampong di hari pertunangan hari tu.. So, aku amek tarikh 9hb November. Dah cantekkk dah tu, sebab jumaat nak mintak halfday senang sikit… ni hah gambo klinik nyer

Poliklinik Komuniti Seri Kembangan. Kalo nak buat ujian HIV hanya pada setiap hari rabu dan jumaat  setiap minggu. Kali pertama datang klinik tu kena booking dulu. Booking call through , memang tak di layan. Better datang la.  Rajin rajin kanlah diri, “kater nak kawen”!! ngeh ngeh.

Step and Tips2 bagi pasangan yang nak buat HIV TEST.

1-kena survey klinik2 yang ada buat HIV test. Search je kat gugel naa. Segala d hujung jari anda

2-dah dapat senarai2 klinik, sila amek no tel setiap klinik. Dan call, Tanya bila tarikh yang masih kosong..

3-kalo dia cakap banyak lagi kosong, so datang ler ke klinik berkenaan. Better pilih yang paling dekat.

4-dah datang klinik dan book tarikh, sila lah set kat handset mahal tu. ,maklumlah kita ni dah banyak makan semut

5-Tarikh dah sampai, pegilah datang klinik dengan senang hati. Penakot ker? Takde apa nak di bawa, Cuma bawak diri je.

6-Pegi kat kaunter masa kita booking dulu, then dia akan bagi borang. Ada dua borang,. Kemain banyak nak diisi. Sila bersabar kalau pertanyaan soal slidik kesihatan kita terlalu banyak. Sila bersabar sekali lagi. T_T

7-borang lengkap dan nombor di beri.

8-memula pegi kaunter BMI. Hati aku senang sikit, sebab dapat akak nurse yang laju jek, dia just Tanya berat brapa? Tinggi brapa? Dia malas nak suruh timbang dan sukat tinggi. Yeay!

9-then, yang di tunggu2, bilik hiv test. (Deme akan panggil lelaki dulu check, pompuan kemudian)

Kisah - Memula aku cool je. Ahhhhh takde mende ahh dalam hati. Tengok brader sorang tu keluar dengan cucuk kat tang jari jek ponn. Elehhh, ape la sakit nye,gigit semut api pon tak sepedas tu kot. Then tunang dia keluar, ghupernye cucuk kat lengannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn! Ohmaiiiiiiiiiiiiiiii! Acane acane???? Sakit KE?. Mulalah jantung berdangdut~ kencang. Fiancé dah lepas dah, konon jari dia dah saket sangat dah siap longlai cam patah dah. Huh! Lepastu turn aku, grrr. Pen. Perubatan pon cucuk jarum, mak eihhh, lama kemainnn amek darah haku, habis lah darah aku ni kang., dah la kuyus cekeding, kang dah tak de tenaga... Tapi aku cool jek, sebab sakit yang mampu ku tahannnnn. Lepas jek jarum cabut, barulah rasa sakitnyer. Banyak darah keluar plak tu. kater nak kahwen, -..-"

10-pen. Perubatan akan suruh kita bawak botol tu ke bilik makmal yang satu lagi. Cuma perempuan saje kena amek darah banyak. Lelaki tak. Untuk test thalassemia. Kan?

11-dah tu botol berisi darah kiter tu, bawak, letak kat bakul.

12-result dah kuar, bawak ke makmal amek darah tu.

13-Alhamdulillah, hiv negative, dan bukan pembawa thalassemia. Yeayyyyyy.

14-result HIV test sah selama 6 bulan sahaje, lepas  je tempoh, kena buat semula ;)

  
Dah boleh kahwin dah. 

note : dua tiga kali pen. peg. perubatan wish tahniah, selamat pengantin baru. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
kbai

Terima Kasih

9 ulasan:

anaztasias nora aira berkata...

Alhamdullilah setel satu hal kan

TiMmiE berkata...

Selamat Pengantin Baru! :D

nk tnya sket, thalassemia tu mmg dia akan ckp kte normal klu complete blood count (CBC) semua normal ek? so dia xproceed utk confirmkan dgn test yg lbih specific ke? risau betul sbb mr.fiance adalah carrier..huuu

✿♥! Emma Nyiu ^^, ♥!✿ berkata...

@TiMmiE
Sy tak pasti la cik Timmie, tp masa sy ngan hubby dulu hubby just kene cucuk tang jari je. kite kat lengan, satu botol dia amek..
Pegawai perubatan kater amek darah sebotol tu untk check thalessemia..
Masa result kuar pegawai perubatan kata saya ok (perbualan mreka berdua)..
terus dia cop negatif kat result tu..hehe

Tina Tini berkata...

Salam, berapa lama saya perlu tunggu untuk dptkan result hiv tu? Dia buat rapid test atau detail? Thanks

Tina Tini berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Emma Nyiu berkata...

@Tina Tini
dia buat ujian kejap aje.. just amek darah tang jari dan lengan..
lepas dah siap amek darah result terus dapat.. result kuar masa tu jugak..

Tina Tini berkata...

Owh. Thanks for the info. Sbb saya ada baca blog bgtau result dia kena tunggu sampai sebln.

Emma Nyiu berkata...

@Tina Tini
WC.. kalo dulu ye kot. skg dah cpt dah..

Tina Tini berkata...

Gud info, thanks for sharing.

© ✿EmmA Nyiu✿ | Design By MaiGraphikDesign